Meesterkok Bram schept soep op die is gemaakt met overheerlijke groenten uit de schooltuinen. | Foto: PR
Meesterkok Bram schept soep op die is gemaakt met overheerlijke groenten uit de schooltuinen. | Foto: PR Foto: PR

En dan is er soep…

schooltuinen n Het schooltuinseizoen loopt ook in Leiderdorp ten einde. De prei en knolselderij zijn geoogst en de dahlia's zijn uit de grond gehaald. Natuurlijk moest ook het laatste onkruid geschoffeld worden. De tuintjes zijn leeg en kunnen 'zwart' worden opgeleverd.

En dan is er soep. Meesterkok Bram heeft afgelopen week voor alle driehonderd tuinierende leerlingen groentesoep gemaakt. Overheerlijke soep met groenten uit eigen tuin natuurlijk. Hij vertelt wat er in de soep gaat, hoe je de groentes en kruiden moet snijden, waarom het beter is een houten snijplank te gebruiken en hij legt het verschil uit tussen de verschillende soorten messen en, ook belangrijk, hoe je messen slijpt.

Daarmee is het schooltuinseizoen voor de leerlingen afgelopen. Voor de vrijwilligers is er nog veel te doen op het schooltuinencomplex in het Leiderdorpse park De Bloemerd. Wie het leuk vindt daarbij te helpen kan contact opnemen met secretaris Rian Knoester van Leiderdorpse schooltuinen via 0618399982.


Naar de kerstmarkt met de buurtvereniging

Kerstsfeer n Het is inmiddels een gewaardeerde traditie geworden: naar de kerstmarkt met de Leiderdorpse Buurtvereniging Zijlkwartier. Elk jaar, half december, naar een ander plekje om te genieten van de lichtjes en de geuren van lekker eten. Prima plek ook om handgemaakte kerstcadeaus in te slaan bij één van de kramen of warenhuizen.

Dit jaar gaat Buurtvereniging Zijlkwartier met de trein twee dagen naar Essen in Duitsland. De kerstmarkt van Essen wordt door velen gezien als de mooiste van Duitsland. Het is met meer dan 250 kraampjes ook nog eens een grote kerstmarkt. Beroemd is de gigantische kerstboom op de Willy Brandtplatz. De vele culinaire versnaperingen en de Middeleeuwse kramen maakt de markt nog aantrekkelijker.

Op zo'n tien minuten lopen van het hotel begint het winkelgebied dat helemaal autovrij is. Met onder meer het bekende Duitse warenhuis Galeria Kaufhof maar ook veel cafés en bistro's. Iets verderop is het mooie winkelcentrum Rathaus-Galerie met zo'n tachtig winkels. Via de winkelstraat Limbecker Strasse kun je naar het andere winkelcentrum van Essen, Limbecker Platz. Dit winkelcentrum heeft meer dan 200 winkels en restaurants onder één dak.

De Buurtvereniging vertrekt op 13 december om 9.52 uur vanaf station Leiden. Aankomst Essen is om 12.55 uur. De terugreis is op 14 december om 15.09 vanaf Essen, thuiskomst Leiden is om 18.07 uur. Er wordt overnacht in het Ghotel, 5 tot 10 minuten lopen van het station. De kosten, inclusief treinreis en één overnachting met ontbijt, variëren van 80 tot 109 euro per persoon (afhankelijk van aantal personen per hotelkamer) voor leden en van 90 tot 119 euro per persoon voor niet-leden. Snel inschrijven wordt aangeraden en kan met een inschrijfformulier dat is aan te vragen via e-mail buurthuis@zijlkwartier.nl.


Sparren met ervaren ondernemer

klankbord n Vrijdag 4 oktober van 14.00 tot 16.00 uur houdt Ondernemersklankbord gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28 in Leiden.

Meer informatie: www.ondernemersklankbord.nl