De Grote Optocht in 2018. | Foto: Unity.NU
De Grote Optocht in 2018. | Foto: Unity.NU Foto: Unity.NU

Grote Optocht live bij Unity.NU

praalwagens n De Grote Optocht tijdens Leidens Ontzet, op donderdag 3 oktober, is ook dit jaar weer live te zien op televisie bij Unity.NU.

Vanaf 13.00 uur zendt Unity.NU de optocht uit via televisie en internet. De camera's staan opgesteld op de Zoeterwoudse Singel en volgen zo de bonte stoet van praalwagens, bijzondere acts uit binnen- en buitenland en de honderden Leidse figuranten. De uitzending wordt voorzien van commentaar.

Door deze optocht uit te zenden, kunnen ook de Leidenaren die niet meer in Leiden wonen, of de optocht niet meer langs de kant kunnen volgen, er toch bij zijn. De uitzending is een samenwerking tussen de 3 October Vereeniging en Unity.NU.

De uitzending is te zien op televisie via Unity.NU, in de hele Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek op Ziggo kanaal 40 en KPN kanaal 1412. Ook is de uitzending te bekijken op www.unity.nu.


Weekend van de Wetenschap in Boerhaave

activiteiten n Rijksmuseum Boerhaave in Leiden doet weer mee aan het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober. Het weekend in het museum is gevuld met allerlei extra activiteiten voor kinderen.

Conservatoren van het museum vertellen over hun favoriete object uit de museumcollectie: over een oefenpop vol geheimen, over de jacht op een gorilla en hoe komt de echte vulpen van Einstein terecht in dit museum? Pop-up wetenschapper Jinne Geleen probeert in een familielezing antwoord te vinden op de vraag 'Kun je met je hersenen een computer besturen?' En je kan meelopen met een 'Rondje Wetenschap': interactieve rondleidingen door het nieuwe museum waarbij kinderen zelf van alles uit mogen proberen: skeletten bestuderen, de stand van de sterren meten en je leert hoe je de leeftijd van een potvis kan bepalen.

De gloednieuwe MaakStudio ligt vol met materialen. Hier kan je zelf iets met tandwielen ontwerpen, maken, uittesten en verbeteren. Ook zijn er goed gevulde dokterstassen en wiskundekoffers waarmee je door het hele museum proefjes kan doen. Je kan een botten-buddy knutselen. Of je gaat langs bij Spelen met Wiskunde. En natuurlijk is Schateiland ook geopend!

De gewone entreeprijzen gelden (volwassenen € 13 en kinderen 4 t/m 17 jaar € 5,50). Alle extra activiteiten zijn dit weekend gratis. Kijk voor het totale programma op www.rijksmuseumboerhaave.nl.