Young@Heart bracht songs rond het thema 'Vriendschap'. | Foto: Esther Trago
Young@Heart bracht songs rond het thema 'Vriendschap'. | Foto: Esther Trago Foto: Esther Trago

Enthousiasme en pret spatten eraf bij lustrumconcerten Young@Heart

jubileum n Tijdens de beide lustrumconcerten van Young@Heart in het Visser 't Hooftlyceum ging het dak eraf! Officieel heet dit koor 'Senioren Popkoor Young@Heart' maar het gebruik van die naam zou een verkeerd beeld kunnen scheppen van het feestje dat het koor op 28 en 29 september vierde. Het enthousiasme en de pret spatten eraf. De optredens werkten zo aanstekelijk, dat de zaal meeging en dat was precies de bedoeling.

Daar staat een koor met negentig leden in de leeftijd van 60 tot 92 jaar, met een repertoire dat voor de meesten bekend is, geselecteerd rond het thema 'Vriendschap'. Over de keuze van dit thema hoefde niet lang te worden nagedacht want in de vijf jaar van zijn bestaan heeft dit koor al heel wat vriendschappen zien opbloeien.

Het repertoire is deels Engelstalig en deels afkomstig van vaderlandse bodem. Tussen de openingssong Congratulations van Cliff Richard en de toegift Proosten van Guus Meeuwis passeerden bijvoorbeeld hits van de Beatles, Willeke Alberti, Barbra Streisand en Randy Newman met de titelsong uit Toy Story, de revue.

Twee optredens voor een uitverkocht huis! Dat was de droom van de koorleden en die droom is uitgekomen, mede door de inzet van velen – en niet in de laatste plaats de trouwe sponsoren van het koor.


Oog voor vrouwen uit de geschiedenis

lezing n Historica Els Kloek verzorgt dinsdagavond 8 oktober bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over 1001 vrouwen door de eeuwen heen. Een lezing die past bij 'Oktober, de maand van de Geschiedenis', met dit jaar het thema 'zij/hij'.

Historica Els Kloek, 'onderneemster in geschiedenis', zoals zij zichzelf wel noemt, is al vanaf de jaren '70 gegrepen door het idee vrouwen zichtbaar te maken in de geschiedenis. In die tijd kwam 'vrouwengeschiedenis' overwaaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Vanaf 2009 heeft zij dit onderwerp in diverse boeken belicht. Daarnaast werkte zij vanaf 2003 aan het 'Vrouwenlexicon'.

Deze boeken: 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) en 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw (2018) bieden een schat aan informatie over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen en hun rol in de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden tot nu. Met name met deze twee naslagwerken van bij elkaar meer dan 3000 pagina's wist Els Kloek het brede publiek te bereiken.

Als bedenkster en samenstelster van het Vrouwenlexicon/1001 vrouwen, zal zij tijdens de lezing uitleg geven over het project en de enorme diversiteit van prestaties en reputaties die al die vrouwenlevens, van de vroegste tijden tot nu, aan ons laten zien. Daarbij zal ze ook aandacht besteden aan vrouwen uit de regio.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.


Theater Toverlei speelt drie eenakters

toneel n In oktober biedt Toverlei haar publiek een bijzondere theatervoorstelling, bestaande uit drie eenakters:

Goedgekeurd van Peter van den Bijllaardt (regie Amanda Wolzak) is een vrolijke sketch waarin vijf personages met elkaar spelen en er merkwaardige gesprekken bij de dokter worden gevoerd (foto);

Praatpaal 614 van Edwin Woons (regie Amanda Wolzak) is een komisch en psychologisch tweegesprek. Een stel zet na 24 jaar huwelijk alles op het spel om hun relatie meer pit te geven.. en dit allemaal langs de kant van de snelweg;

Bezoek! van Pip Bernard (regie Marielle Nievaart) is spannend en grappig. De koffie stond klaar, maar onverwacht bezoek van oude vrienden komt toch wat ongelegen.

Locatie: Theater Toverlei, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp.

Speeldata: 11 (première),12, 13 (matinee) 25 en 26 oktober. Aanvang 20.15 uur, matinee 14.30 uur.

Toegang € 12,50, (donateurs € 10,00). Reserveren: www.toverlei.nl of tel. 06 27151335.        

Els Kloek. | Foto: Monique Kooijmans
Een scène uit Goedgekeurd. | Foto: PR