Kinderen zetten plantjes in de aarde rond een boom in hun straat. | Foto: J.P. Kranenburg
Kinderen zetten plantjes in de aarde rond een boom in hun straat. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Samen aan de slag

Deel 1: Boomspiegels versieren op Burendag

Groen n In een groene omgeving is het fijn wonen. Uit onderzoek blijkt dat groen de straat of buurt aantrekkelijker maakt, sociale contacten in de buurt bevordert en goed is voor het klimaat. Ook in de openbare ruimte in de gemeente Leiderdorp zijn er tal van mogelijkheden om de straat of buurt een stukje groener te maken. Op Burendag versierden de bewoners in het gebied van de Zijldijk tot en met de Steenbakkerslaan een aantal boomspiegels, de niet-bestrate vakken rondom bomen.

Ieder jaar proberen ze in de betreffende buurt een Burendag te organiseren. Eerst steken ze z'n allen een uurtje de handen uit de mouwen en daarna is er tijd voor gezelligheid, in de vorm van een barbecue en een springkussen bijvoorbeeld.

Goed voorbeeld doet volgen

Een aantal jaren geleden knapten buurtbewoners samen de speeltuin op en dit jaar waren de boomspiegels aan de beurt. Ze kregen hierbij ondersteuning van de gemeente Leiderdorp die het plantgoed leverde. Ook plaatsten ze deze Burendag nog een zelfgemaakte minibieb en knikkerpotjes.

"We hebben veel boomspiegels in de straat die vooral dienden als hondentoilet of vol onkruid stonden", vertelt Jacob van Gent, één van de initiatiefnemers van Burendag dit jaar. "Er was al een aantal boomspiegels door mensen zelf beplant en dat zag er een stuk vrolijker uit. Dus dat leek ons een goed idee. Dat is de ene kant. Aan de andere kant moesten er in de straat veel oude bomen weg toen de riolering werd vervangen. Dat ging mensen aan het hart. Er zijn wel bomen teruggeplaatst, maar die zijn nog een stuk kleiner. De boomspiegels geven weer wat extra kleur aan de straten. En het is leuk om iets samen te doen. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar beter leren kennen in de wijk."

Samen aan de slag tegel

Met een 'Samen aan de slag' tegel van de gemeente Leiderdorp wordt zichtbaar dat er een groen initiatief ligt. Alle groene initiatieven in Leiderdorp kunnen zo'n 'Samen aan de slag' tegel ontvangen om die bij hun initiatief te plaatsen. Hieraan kunnen andere inwoners zien dat groene initiatieven door bewoners in de openbare ruimte mogelijk zijn.

Het MEC (centrum voor Natuur- en DuurzaamheidsEducatie)in Leiderdorp kan ondersteunen bij groene plannen. De medewerkers van het MEC organiseren niet alleen lessen voor (basis)scholen, maar zijn er voor alle Leiderdorpers als het gaat om de thema's Natuur & Biodiversiteit, Water, Energie & Klimaat, Afval & Grondstoffen en Voedsel. Je kan bij ze terecht voor informatie over een geveltuintje, een buurttuin, zonnepanelen op het clubgebouw of eerlijke informatie over de impact van je eten op de aarde. www.natuureducatie.nl

Het project Groen Dichterbij Leiderdorp is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de provincie Zuid-Holland.


Regen plaagt Burendag in Leyhof

buien n De Burendag in de Leiderdorpse wijk Leyhof begon zaterdag aan het eind van de ochtend veelbelovend. Bewonersvereniging De Leyhof had Burendag voor de tweede maal aangegrepen voor de organisatie van een najaarsmarkt. Het Burchtplein midden in de wijk was omringd door fleurige kraampjes waar lokale organisaties en bedrijven zich presenteerden. Kinderen leefden zich uit op een springkussen en buurtbewoners genoten in het zonnetje van een kop koffie. Toen burgemeester Laila Driessen de dag om half 12 officieel opende en kinderen van dansschool De Rode Sneakerz een voorstelling gaven, was het gezellig druk. Maar aan de begin van de middag begon het te plenzen, wat de bezoekersaantallen zwaar drukte. "Jammer genoeg konden door de regen de geplande workshops niet doorgaan", zegt Harry Visseren van de bewonersvereniging. "Het was 's middags ook een stuk rustiger, maar wel gezellig met de mensen die tussen de buien door kwamen."

Gezellige drukte op het Burchtplein. | Foto: J.P. Kranenburg