Een aantal leden van de Leiderdorpse Vitality Club tijdens het traininguurtje op dinsdagochtend. | Foto: PR
Een aantal leden van de Leiderdorpse Vitality Club tijdens het traininguurtje op dinsdagochtend. | Foto: PR Foto: PR

'We willen ouderen in Leiderdorp aan het bewegen krijgen'

n Bij de Vitality Club gaat het om gezondheid en gezelligheid

vitaliteit n Wandelen, hardlopen, allerlei oefeningen met en zonder attributen en af en toe een spelletje tussendoor. Er wordt stevig aangepoot bij de Leiderdorpse Vitality Club, een beweegclub voor ouderen. Maar de gezelligheid wordt zeker niet vergeten. "De lachspieren worden nog het meest getraind", zegt 'peer coach' Bea van Westbroek (69).

Door: Corrie van der Laan

Vitality Clubs zijn een nieuw fenomeen in Nederland. Er zijn er inmiddels twaalf, waarvan zeven in de Leidse regio. Bijzonder aan Vitality Clubs is dat deze niet alleen voor maar ook door senioren zijn: één van de deelnemers coacht zijn of haar medesporters oftewel 'peers'. Het idee is dat de groepsleden elkaar motiveren om te bewegen met als doel gezonder en gelukkiger oud te worden. Behalve gezondheid, is ook de sociale kant van de club belangrijk.

De allereerste Vitality Club is ontstaan in Ulft. Een bewoner wilde zelf meer gaan bewegen en vond het leuker dat in een groepje te doen. Inmiddels komen ze al zes jaar lang elke doordeweekse ochtend bij elkaar om een uurtje te sporten in de buitenlucht. En het werkt; de conditie van de groep, die nu uit zeventig personen bestaat, wordt met het jaar beter.

Peer coaches

De Leyden Academy on Vitality and Ageing, een groep artsen en wetenschappers die zich inzet om de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren, heeft het idee van de Vitality Club omarmd en stimuleert het opzetten van nieuwe clubs. Het initiatief voor de Leiderdorpse Vitality Club is genomen door Joyce Thissen en Giulietta Zanda van welzijnsorganisatie Incluzio. Zij waren enthousiast geworden na een informatiemiddag van de Leyden Acadamy, begin juni in het LUMC. Bea van Westbroek was daar ook. Gewoon, omdat ze het een interessant onderwerp vond. "Dus we hadden meteen onze eerste peer coach", lacht Thissen. Ook hardlooptrainer Henk van Driel (69) werd bereid gevonden een groep te coachen zodat nu elke week op de dinsdag en vrijdag een uurtje gesport kan worden. Dat gebeurt altijd van 9 tot 10 uur 's ochtends op het grasveld bij het gebouw van de Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o., naast de schaats- en skeelerbaan in het Weteringpark.

Kipfiletjes

De start was op 9 juli dit jaar met vijf deelnemers, nu telt de groep zo'n vijftien mensen, mannen en vrouwen tussen de 57 en 77 jaar. De trainingen gaan altijd door, zegt Van Westbroek, "tenzij het heel glad is of onweert." Ze blijft lang niet altijd op het grasveld. "Ik neem ze regelmatig mee het park in en daar gebruik ik al het straatmeubilair als trainingstoestellen. Vijfmaal de trap naar de fietsbrug over de A4 op- en aflopen is ook een mooie oefening." Ze komt steeds weer met wat nieuws waarbij ze ook goed luistert naar wat de groep wil en nodig heeft. "Laatst klaagden enkele vrouwen over 'kipfiletjes'. Dan zoek ik bovenarm-oefeningen op om de boel daar wat steviger te maken. Maar we zijn ook begonnen met Tae-bo elementen. Sommigen hebben moeite met hun balans en dat kan je via evenwichtsoefeningen prima trainen."

'Niet alleen het sporten is goed voor je, maar ook de sociale contacten'

Na de training is er koffie in het clubgebouw van de scheidsrechters. Waar de sporters altijd prima verzorgd worden door vrijwilliger Piet van der Meer. "Dat lief en leed delen na afloop is een belangrijk onderdeel van de club. Niet alleen het sporten is goed voor je, maar ook de sociale contacten", zegt Van Westbroek.

Laagdrempelig

Sleutelwoord bij de Vitality Club is 'laagdrempelig'. Iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau. En voor de prijs hoef je het niet te laten: de kosten zijn een euro per week, of je nu één of tweemaal meedoet. "Het is de bedoeling dat we de ouderen van Leiderdorp aan het bewegen krijgen", benadrukt Thissen. "Het liefst zouden we elke ochtend ergens in Leiderdorp een Vitality Club willen starten. Maar dan hebben we meer mensen nodig die peer coach willen zijn."

Meedoen

Wie mee wil doen met de Vitality Club op dinsdag of vrijdag, kan gewoon op die dagen om 9 uur langskomen. Aanmelden is niet nodig. Gemakkelijk zittende kleding en geschikte schoenen wel.

Wie belangstelling heeft om peer coach te worden, kan contact opnemen met Joyce Thissen via tel. (071) 5413536 of 06-83144982 of e-mail jthissen@incluzio.nl.