Informatiemiddag over palliatieve zorg

zorg n Vijf zorgorganisaties uit de regio houden op zaterdag 5 oktober van 13.30 tot 16.30 uur een gezamenlijke informatiemiddag over palliatieve zorg in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp.

Bij een ongeneeslijke ziekte is alsnog veel zorg en hulp mogelijk. Palliatieve zorg is niet gericht op genezen, maar op kwaliteit van leven.

Rond palliatieve zorg leven veel vragen: Wat kan een huisarts voor mij betekenen? Zijn er organisaties die mij kunnen ondersteunen? Thuis? Of elders? Allemaal vragen die aan de orde komen tijdens de informatiemiddag van 5 oktober. Geïnteresseerden kunnen tijdens een forumdiscussie hun vragen (anoniem) stellen aan zorgprofessionals binnen de palliatieve zorg. Vanuit het werkveld is een kaderarts palliatieve zorg, een palliatief verpleegkundige en een geestelijk verzorger aanwezig.

De informatiemiddag is een initiatief van de zorgorganisaties ActiVite, Transmuralis, Hospice Issoria, Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop en Hospice De Mare.


Week van de valpreventie

voorkómen n Deze week is de nationale week van de valpreventie. De Leiderdorpse Praktijk voor Fysiotherapiepraktijk Ommedijk heeft veel ervaring met valpreventie en organiseert binnenkort weer een cursus voor iedereen met een vergroot risico op vallen.

Vallen is dé belangrijkste oorzaak van blessures bij ouderen (65+). Een derde van de thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar, met name rond het huis. Het gaat dan bijvoorbeeld om struikelen over een drempel, uitglijden op een gladde vloer of vallen van een trapje. Zo'n 70.000 ouderen belanden hierdoor bij de spoedeisende hulp. Hiervan heeft ongeveer 55 procent ernstig letsel zoals een heup- of polsbreuk of zelfs hersenletsel. Wat vaak resulteert in blijvende beperkingen.

Ouderen overschatten vaak hun eigen kunnen. Het reactievermogen wordt minder, het gezichtsvermogen slechter en de spierkracht neemt significant af. Het is dan ook van groot belang dat oudere mensen fit blijven en veel blijven bewegen om de spierkracht zo goed mogelijk op peil te houden. Spierkracht is belangrijk voor de loopvaardigheid en balans die nodig zijn voor alledaagse dingen zoals opstaan, gaan zitten en traplopen.

Naast veel bewegen is het ook mogelijk om een gerichte cursus valpreventie te volgen. Deze cursus is bedoeld voor 65-plussers die problemen ervaren met hun balans, moeite hebben met lopen, meer dan één valincident hebben gehad in het afgelopen jaar of angst hebben om te vallen. Na het volgen van deze cursus is de kans op vallen en letsel minder groot.

De cursus valpreventie van de Praktijk voor Fysiotherapie Ommedijk bestaat uit twaalf sessies. Neem voor verdere informatie en/of aanmelding contact opnemen met de praktijk via tel. (071) 5417069 of e-mail info@fysiotherapieommedijk.nl.