Afbeelding
Foto:

Stichting Job Buddy is een lokaal ini-

tiatief van en door Leiderdorpse ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen.

Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers.

Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy, praat u iedere maand bij over wat gaande en actueel is.

Zekerheden met een vast contract of flexcontract

Bij Job Buddy zien we regelmatig dat werkzoekenden terecht komen in de flexpool voordat de werkgever overgaat tot het aanbieden van een vaste baan. Wij merken dat men vaak niet op de hoogte is van de rechtspositie. Deze constatering en het ingaan van de nieuwe wet is de aanleiding om daar eens op in te zoomen.

Als je een vast contract hebt bij je werkgever biedt dat met de huidige regels veel bescherming. Heb je een flexcontract, zoals een 0-urencontract, dan heb je dat nauwelijks. Het verschil in kosten tussen werknemers in vaste dienst en flexwerkers maakt dat werkgevers tot nu toe vaak terughoudend zijn om werknemers in vaste dienst te nemen. Groepen werkenden belanden zo onnodig vaak in flexbanen en hebben nauwelijks perspectief op zekerheid.

Vanaf 1 januari 2020 komt daar verandering in want de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) gaat dan in werking. De bedoeling van deze wet is dat het de verschillen verkleint tussen flex en vast werk. Het wordt voor werkgevers zo aantrekkelijker om werknemers sneller een contract met meer zekerheid te geven. Terwijl tegelijkertijd flexwerk mogelijk blijft waar dat nodig is.

Werkgevers gaan voor werknemers met een vast contract een lagere WW premie betalen ten opzichte van werknemers met een flexibel contract. Daarnaast hebben alle werknemers al na één werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag, dus ook al tijdens de proeftijd. Nu krijgen werknemers pas een vergoeding na twee jaar in dienst. Dat leidde ertoe dat flexwerkers vlak voor het tweede dienstjaar geen verlenging kregen van hun contract en ze weer op zoek moesten gaan naar een andere werkgever.

Een zieke medewerker is voor de werkgever erg duur in verband met de verplichting het salaris door te betalen gedurende de eerste twee ziektejaren. Als deze doorbetalingsverplichting stopt en de werkgever de arbeidsovereenkomst ontbind, moet er ook nog een transitievergoeding aan deze werknemer worden betaald. Al deze kosten zorgde ervoor dat het voor werkgevers niet aantrekkelijk was om medewerkers vast in dienst te nemen. Per 1 april 2020 komt ook hier verandering in en worden werkgevers in deze kosten gecompenseerd.

Ook de ketenregeling wordt ruimer; tijdelijke werknemers kunnen drie jaar worden ingezet voordat ze recht hebben op een vast contract. Na een pauze van drie maanden start de keten opnieuw, nu is dat zes maanden.

Zo maar een greep uit alle regels die gaan veranderen en die zeker invloed hebben op werkzoekenden die na 2020 een flexbaan aannemen. Flexwerken is de toekomst, de nieuwe regels zorgt voor meer zekerheid voor de flexwerker en is gunstiger voor werkgevers.

Ook dit najaar organiseren we weer een aantal Job Buddy bijeenkomsten in samenwerking met Incluzio in de Sterrentuin. 22 oktober en 26 november van 10 tot 1 uur. Kom ook en ervaar wat wij voor je kunnen betekenen.

Wil je meer informatie over Stichting Job Buddy? Kijk dan eens op onze website www.jobbuddy.org Meer informatie kun je ook opvragen door een mailtje te sturen naar Astrid Selier astrid@jobbuddy.org Er wordt altijd persoonlijk contact met je opgenomen.


800 automobilisten pakten een appeltje aan. | Foto: PR