Een bloedstollende verschijning in park De Houtkamp tijdens de spooktocht van vorig jaar. | Foto: J.P. Kranenburg
Een bloedstollende verschijning in park De Houtkamp tijdens de spooktocht van vorig jaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Horror-spookhuis als alternatief voor Halloween spooktocht

Griezelen n Liefhebbers van griezelen kunnen in de aanloop naar Halloween toch hun hart ophalen in Leiderdorp. De Halloween spooktocht in park De Houtkamp gaat niet door maar Leiderdorpers Alexander van der Sel en Karin van der Reijden van AVS Evenementen Service konden vrijdagmiddag 13 september melden dat er een alternatief is gevonden: op zaterdagavond 26 oktober wordt een horror-spookhuis gemaakt in dansschool DC Dance aan de Rietschans 67.

Door: Corrie van der Laan

Van der Sel is razend enthousiast. "We hebben net gesprekken afgerond met een groep Leiderdorpers die vorige jaar als 'De Plaagmeester' meededen aan de organisatie van de spooktocht. Ze wilden ook dit jaar graag weer wat doen en hebben DC Dance en AB Motoren, dat in hetzelfde gebouw is gevestigd, bereid gevonden om mee te werken."

Met de hulp van AVS Evenementen Service en een grote groep vrijwilligers gaat het een prachtige avond worden, weet Van der Sel nu al. "Hoe het er precies uit gaat zien moet nog uitkristalliseren, maar het wordt absoluut heel eng!"

Halloween wordt ook in Leiderdorp steeds populairder. De afgelopen vier jaar organiseerde het Sociaal Cultureel werk op de vrijdag voor Halloween (31 oktober) een spannende spooktocht door park De Houtkamp. Een evenement dat ieder jaar groter en professioneler werd. Vorig jaar kwamen ruim 1.900 vooral jonge Leiderdorpers naar het park om zich daar de prettige stuipen op het lijf te laten jagen. Met de opheffing van het SCw per 1 januari dit jaar kwam ook de Halloween spooktocht op losse schroeven te staan. Het bedrijf Incluzio Leiderdorp, dat het welzijnswerk in Leiderdorp over heeft genomen, wilde de organisatie wel ondersteunen maar niet overnemen.

Leiderdorpers Alexander van der Sel en Karin van der Reijden van de stichting AS Evenementen Service hebben geprobeerd in het gat te springen. Met een aantal mede-enthousiastelingen hebben ze het Halloweenteam gevormd om de spooktocht ook dit jaar op poten te zetten.

Maar dat was lastiger dan het vooraf leek. Het bleek niet eenvoudig alle neuzen één kant uit te krijgen. Het grootste probleem was echter de financiën. Voor de organisatie is zo'n 7.000 euro nodig, dat voorheen uit het budget van het SCw kwam. Een flink deel van dat geld komt terug uit entreekosten, maar het moet wel eerst voorgeschoten worden. En daar zit hem de kneep. "Wij, als vrijwilligers, zijn daar niet draagkrachtig genoeg voor", legt Van der Sel uit. Incluzio wilde wel garant staan voor een flink deel van de kosten, maar niet voor alles. De welzijnsorganisatie heeft nog voorgesteld om de spooktocht wat kleiner te maken, maar dat viel bij de organisatoren niet in goede aarde.

Met het plan voor het horror-spookhuis wordt nu een heel andere route ingeslagen. Wat niet wil zeggen dat de Houtkamp-spooktocht nu definitief tot het verleden behoort. Volgend jaar zijn er wellicht weer nieuwe kansen, heeft Van der Sel al laten doorschemeren.

Het horror-spookhuis is op 26 oktober geopend van 7 tot 11 uur 's avonds en er wordt een entreeprijs van € 1,50 per persoon gevraagd. De organisatie hanteert een minimum leeftijd van 12 jaar. Jongere kinderen moeten begeleid worden door een volwassene, is het nadrukkelijke advies.


Nadenken over alternatief voor Ikea

opties n Wat te doen met het braakliggende terrein van Ikea in de Leiderdorpse Bospolder langs de A4? Daar gaan de Zweedse woonwinkelgigant en de gemeente Leiderdorp samen over nadenken.

Dat er geen grote Ikea in Leiderdorp komt, werd in mei 2018 al duidelijk. Een mogelijkheid was nog dat op het terrein een stadswinkel voor bediening van de Randstad zou komen, maar sinds kort is duidelijk dat die optie ook van de baan is.

In december is het twee jaar geleden dat Ikea officieel eigenaar werd van de grond. In het contract staat dat wanneer er twee jaar niets met de grond gebeurt, Ikea en de gemeente in overleg gaan over de situatie. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat beide partijen zo lang niet willen wachten en nu al gaan nadenken over alternatieven. Wethouder Willem Joosten heeft al aangegeven dat een bedrijventerrein een voor de hand liggende mogelijkheid is.

Vooralsnog ligt het terrein braak. Een tijdelijke invulling als zonnepark is overwogen maar bleek niet rendabel. Ikea heeft nog gekeken naar de optie om de grond in te zaaien met olifantsgras als grondstof voor biobrandstof, maar de bodem blijkt daar niet geschikt voor.

Het terrein waar Ikea had moeten komen. | Archieffoto: C. v.d. Laan