Nieuws van de LVU

educatie n Ook komend najaar biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp workshops, lezingen en cursussen op allerlei gebied. Hieronder een selectie:

Tafelversiering met origami

Met de beroemde vouwtechniek origami worden met speciaal Japans papier de mooiste kunstwerkjes gemaakt. In deze workshop is het eindproduct een kandelaar van moeilijk ontvlambaar papier, een aanwinst voor elke dinertafel. Dinsdag 24 september, 20.00 – 22.00 uur.

Fotobewerking met GIMP

In deze cursus van drie lessen leren de cursisten basistechnieken om foto's met het gratis programma GIMP te verfraaien, bijvoorbeeld door kleuraanpassingen, lichter of donkerder maken van foto's en retoucheren. Alle deelnemers krijgen gratis 'The Ultimate GIMP2.10 Guide', een bestseller op Amazon. Start: woensdag 25 september, 19.30 – 21.30 uur.

Charley Toorop (1891 – 1955)

Charley Toorop is een van onze belangrijkste expressionisten. Modern, eigenzinnig, zelfbewust, sociaal bewogen schilderde ze eerst landschappen en portretten, later arbeiders, boeren, gewone mensen. In deze lezing, op vrijdag 27 september, 14.00 – 16.30 uur, wordt haar indrukwekkend oeuvre besproken.

Reanimatie en gebruik AED bij volwassenen

Nu steeds meer AED's in het straatbeeld verschijnen, is het wel zo handig om te weten hoe zo'n apparaat te gebruiken. Dat wordt verteld, gedemonstreerd en geoefend in de workshop 'Reanimatie en gebruik AED bij volwassenen'. Maandag 23 september, 19.30 – 22.30 uur (mét schrijftolk, die het gesproken wordt op een scherm typt) en maandag 30 september, 19.30 – 22.30 uur. Deelnemers aan de workshop ontvangen na afloop een officieel certificaat.

Hiërogliefen

Deze (tweewekelijkse) cursus van drie lessen start met een lezing over mythen en symbolen uit het oude Egypte. Vervolgens gaan de cursisten aan de slag om op papyrus aan de hand van Egyptische voorbeelden fraaie tekeningen te maken. Start: dinsdag 1 oktober, 14.00 – 16.30 uur.

Het is ook mogelijk alleen de lezing te volgen (dinsdag 1 oktober, 14.00 – 15.00 uur).

Oproep

De LVU zoekt op korte termijn: een medewerker voor de administratie en een vrijwilliger die samen met de huidige verantwoordelijke actief de sociale media ten behoeve van de LVU weet te 'bespelen'.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (in de vakantie: dinsdag en donderdag, 9.30-12.00 uur).


World Cleanup Day

Opruimen n Aanstaande zaterdag, 21 september, is het World Cleanup Day. Ook in Leiderdorp gaan dan mensen naar buiten om zwerfvuil op ter ruimen.

Hier wordt actie georganiseerd door de Straatjutters, een groep dorpsgenoten die gewoonlijk om de week op vrijdag aan de slag gaat om Leiderdorp wat schoner te maken.

Zaterdagmorgen om 10 uur verzamelen de Straatjutters bij de tafeltennistafel op het plein bij de Winkelhof. De Straatjutters zijn herkenbaar aan hun afvalgrijpers, vuilniszakken en groene vestjes met logo. Grijpers en ringen voor de vuilniszak zijn ook te leen die ochtend. In kleine groepjes gaan de Straatjutters, en iedereen die mee wil helpen, de buurten rond de Winkelhof in.

GroenLinks Leiderdorp haakt aan bij deze actie. De partij houdt zelf altijd eens per maand op de zaterdag een opruimactie in steeds een andere wijk en combineert die dan steevast met een soort spreekuur. Ook komende zaterdag kunnen dorpsgenoten hen aan de groene jasje trekken om ideeën uit te wisselen.