Joop Foks (voorste rij, derde van links) heeft het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd aan cultuurwethouder Daan Binnendijk (rechts naast de schrijver). 2e en 3e van links staan Remco en Roos Filippo, die het boek in hun fotozaak verkopen. | Foto: J.P. Kranenburg
Joop Foks (voorste rij, derde van links) heeft het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd aan cultuurwethouder Daan Binnendijk (rechts naast de schrijver). 2e en 3e van links staan Remco en Roos Filippo, die het boek in hun fotozaak verkopen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Boek vormt wandeling door leven van Joop Foks

boek n Onder verrassend grote belangstelling werd afgelopen vrijdagavond het boek 'Alle verhalen van Joop Foks' bij Foto Filippo in de Winkelhof gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door wethouder Daan Binnendijk (Cultuur/CDA).

Door: Cees Mentink

Volgens de debuterende auteur was de opkomst zo groot door de uitgebreide voorpubliciteit. Tijdens de Jaarmarkt deelde hij, met enkele vrienden, fel geel getinte flyers uit, ook hingen op vitale plekken in Leiderdorp en Leiden posters met de aankondiging van de lancering, ook in geel. Die activiteiten konden hun uitwerking niet missen.

"Het boek is zo geslaagd", aldus de wethouder, "omdat u een scherp oog heeft voor hetgeen er gebeurt, u kijkt naar alles om u heen met een open blik, een scherp oog en weet dat herkenbaar op te schrijven." Het boek van Foks is in feite een wandeling door zijn leven. De 70'er beschrijft in meer dan 400 pagina's zijn jeugd, zijn deelname aan tal van markten en braderieën en zijn vele reizen naar de uithoeken van de wereld. "Beschrijvingen van de werkelijkheid", aldus Binnendijk, die de indeling van het boek in rubrieken een vondst noemde.

Goed doel

Voormalig huisarts, auteur en columnist Har Meijer, die de presentatie zou inleiden, arriveerde laat, te laat ("Urenlange opstopping op de A4"). Volgens plan B nam Foks zelf het woord. Hij grapte 'niet met zijn boek uitgenodigd te zijn voor De Wereld Draait Door', maar heel gelukkig te zijn nu hij een 'thuiswedstrijd' kon spelen, met vrienden, kennissen en relaties. Foks was duidelijk in zijn nopjes, de aanwezigen met hem. Hij bedankte Roos en Remco Filippo van de gelijknamige Fotowinkel in de Winkelhof, die geheel belangeloos de verkoop op zich hadden genomen. "De verkoop van Joops boek lijkt een vreemde eend tussen al onze foto- en andere artikelen", vertelde Remco, "toch is dat niet het geval. Het boek ziet er fantastisch uit en er is nog iets: het boek kost slechts 12,50 euro, daarvan gaat 2,50 euro naar Xenia, de hospice voor jongeren in Leiden. Een dergelijk goed doel steunen wij graag."

Joop Foks signeerde de boeken en schreef er opdrachten in. Hij kreeg spontaan bloemen aangeboden en Har Meijer feliciteerde hem met dit in geheel eigen regie uitgegeven boek ("Bijzondere vormgeving, fraai lettertype, chapeau") en overhandigde hem een cadeautje: een van zijn eigen boeken, 'Mijn glimlach bij een moorkop'.

Wie niet in de gelegenheid is het boek 'Alle verhalen van Joop Foks' aan te schaffen bij Foto Filippo, kan het ook bestellen bij de schrijver zelf via 06-27056221). Het bleef nog lang onrustig op deze vrijdag de 13e. "Een geluksdag voor mij", aldus de hoofdrolspeler.


Rondleiding en speurtocht door Heemtuin in kader Kunstroute Leiden

kunstroute n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert in het weekend van 21 en 22 september activiteiten voor jong en oud in de Leiderdorpse Heemtuin. Dat in het kader van de Kunstroute Leiden.

Op zaterdag-en zondagmiddag is er om 15.00 uur een rondleiding langs de beelden. De rondleiding op zondagmiddag wordt opgeluisterd door de Leid(erdorp)se dichters Frans Terken en Wilco van de Kamp, die enkele gedichten voordragen uit eigen werk. Kinderen kunnen beide dagen een speurtocht doen langs de beelden in de Heemtuin. De Heemtuin is dit weekend extra lang open voor bezoekers: op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De Leiderdorpse beeldententoonstelling maakt dit jaar, net als de afgelopen jaren, deel uit van de Kunstroute Leiden. Tijdens de Kunstroute Leiden is op ruim zeventig locaties in en rond Leiden beeldende kunst in alle soorten en maten te bezichtigen. In de Leiderdorpse Heemtuin is onder andere werk te zien van de Leidse kunstenaar Marjan Waanders.

Steun voor voortbestaan

Met de activiteiten wil Stichting Kunst in de Heemtuin Leiderdorpers het hele weekend de kans geven om te genieten van de beelden. Of er volgend jaar opnieuw een beeldententoonstelling kan worden georganiseerd, is onzeker. Voor de tentoonstelling van 2020 is geen subsidie geregeld in de gemeentelijke begroting. Zonder deze subsidie kan de stichting geen tentoonstelling organiseren. De stichting heeft hierover een brief aan de gemeenteraad gestuurd en is een online petitie gestart om de beeldententoonstelling ook de komende jaren te behouden. Wie het belangrijk vindt dat de kunst in de Heemtuin blijft, kan deze tekenen op kunstindeheemtuin.petities.nl of een bericht sturen aan info@kunstindeheemtuin.nl. Of zijn of haar handtekening zetten op de papieren petitie tijdens het weekend in de Heemtuin. Zie ook www.kunstindeheemtuin.nl.

Een van de beelden uit de huidige tentoonstelling in de Heemtuin. | Foto: J.P. Kranenburg