Het water uit de brandweerslangen zorgde voor welkome verkoeling. | Foto: J.P. Kranenburg
Het water uit de brandweerslangen zorgde voor welkome verkoeling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Brandweer zorgt voor waterfestijn

verkoeling n Meer dan honderd Leiderdorpers, vooral kinderen en hun ouders, genoten dinsdagavond 27 augustus van het door de Leiderdorpse brandweer georganiseerde waterfestijn op het plein bij de Rhijnvreugdbrug, naast het aquaduct over de A4. De brandweer had het feestje op Facebook aangekondigd 'als afsluiting van het mooie warme weer en de vakantie'.

Tijdens de hittegolf van eind juli organiseerde de brandweer ook al een 'verkoelingsfestijn', toen op het plein bij Winkelhof.


Trampoline Jump club voor kinderen met autisme gaat zondag van start

introductieles n "We hebben al een stuk of tien aanmeldingen, dus er is hier zeker een behoefte." Ester Pracht verwacht dat de gratis introductieles van de gloednieuwe Trampoline Jump club op zondagochtend 8 september helemaal vol zal zitten. De club is bedoeld voor kinderen met autisme, en het maximum aantal deelnemers is vijftien. "Anders wordt het te druk en zijn er teveel prikkels."

Door: Corrie van der Laan

Pracht nam het initiatief voor de club toen ze merkte hoe haar 10-jarige autistische zoon geniet van trampolinespringen bij het indoor trampolinepark Trix Leiderdorp. "Mike wil heel graag sporten, net zoals zijn broers en zusje, maar het is moeilijk een passende sport voor hem te vinden. Dit blijkt ideaal te zijn voor hem, het springen is laagdrempelig en hij kan hier vrij bewegen want weglopen kan niet."

Bij het opzetten van de club is Pracht ondersteund door welzijnsorganisatie Incluzo Leiderdorp. En ze heeft de volle medewerking van Trix Leiderdorp. "Davey Goossens gaat de lessen geven en hij is geweldig met Mike", prijst ze. "Wel is het belangrijk dat er voor elke kind een ouder of begeleider bij is, want iedere autist is anders. Alleen iemand die het kind heel goed kent weet wat hij of zij aan kan."

Goossens heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd, hij is 24 jaar, ruime ervaring met het lesgeven in trampolinespringen. "Ik ben gestart op mijn 14de, toen was het voor mij al duidelijk dat dit mijn passie is." Hij heeft eerder gewerkt met kinderen die bijzondere aandacht nodig hebben, onder meer in het speciaal onderwijs. Niet altijd makkelijk maar daardoor juist stimulerend, vindt hij. "Ik word graag uitgedaagd door mijn leerlingen, hoe 'stouter' ze zijn, hoe leuker ik het vind. Ik ben altijd aan het zoeken naar manieren om ze net dat stapje verder te brengen." Zondag gaat hij simpel beginnen, weet hij al. "Eerst rustig kijken wat ze aankunnen en ze dan zo individueel mogelijk laten oefenen."

Terwijl de kinderen lekker bewegen, kunnen ouders en begeleiders samen koffiedrinken. "Ook dat is belangrijk", zegt Pracht. "Je ziet het niet aan de buitenkant als een kind autistisch is. Regelmatig krijg je vervelende reacties als je kind zich anders gedraagt, daardoor kan je je best eenzaam voelen. Dan is het prettig om met andere ouders ervaringen en tips uit te wisselen."

De Trampoline Jump club is toegankelijk voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met autisme (ongeacht het spectrum). De gratis les op 8 september is van 10.00 tot 11.00 uur. Aanmelden kan via e-mail info@trixs.nl of tel.(071) 3627926. Aansluitend kan een strippenkaart worden gekocht (€ 80,- voor 8 lessen).


Klaverjassen

kaarten n Marchingband Tamarco organiseert vrijdag 6 september een koppelklaverjasavond in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 20.00 uur, inleggeld 6 euro per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.