Uitleg over het bijna vergeten kolfspel in een 19e-eeuws boek.
Uitleg over het bijna vergeten kolfspel in een 19e-eeuws boek. Foto: PR

Verhalen en vermaak op Open Monumentendag

programma n Plekken van plezier. Dat is het nationale thema van de Open Monumentendag 2019. In Leiderdorp zorgt het Comité Open Monumentendag voor een gevarieerd programma op zaterdag 14 september. Daarbij ligt de focus op monumentale locaties waar mensen heen gingen voor feestelijke gelegenheden of om plezier te maken.

Door: Corrie van der Laan

"We hebben gekeken naar plekken van plezier in de meest ruime zin van het woord", zegt Peter Diebels, de kersverse voorzitter van het comité. "Het gaat dan om plekken waar werd gefeest, getrouwd, gedoopt, gedanst, gesport of gespeeld. Vrijwel alle deelnemende panden zijn in de Hoofdstraat, dus op loopafstand van elkaar. Omdat we verschillende buitenactiviteiten hebben, is de Hoofdstraat dit jaar voor het eerst gedeeltelijk, van de Berkenkade tot aan de Eikenlaan, afgesloten voor autoverkeer ,"

panden-met-een-verhaal

In voorgaande jaren was het vaste prik dat een aantal monumenten werd opengesteld voor bezichtiging. Dit jaar is de insteek net wat anders. Diebels: "Het gaat nu vooral om de verhalen achter de gebouwen. Vandaar dat er continue wandelingen zijn waarbij groepen van zo'n tien personen met vertellers langs panden-met-een-verhaal lopen." De wandelingen duren een half uur.

Ook rijdt er een paardentram door de Kerkwijk, die steeds veertien mensen kan meenemen voor een rondrit van tien minuten.

Trouwfoto's

Op verschillende 'plekken van plezier' zijn activiteiten of tentoonstellingen. Zoals een foto-expositie in de voormalige Gemeente School, nu het Kreatief Danscentrum, en een keramiek expositie in de Dorpskerk. Een heel bijzondere expositie is te zien in het voormalige raadhuis aan de Hoofdstraat 3, de plek waar tussen 1935 en 1979 vele Leiderdorpse stellen in de echt werden verbonden. "52 echtparen die hier getrouwd zijn, hebben foto's ingestuurd", vertelt comitélid Bob Reidsma. "Die hebben we mooi uitvergroot en komen in de voormalige raadzaal te hangen. Het wordt daar een feest van herkenning, zeker omdat we een trouwopstelling maken met een levensgroot bruidspaar en trouwambtenaar." In de raadzaal draait ook een doorlopende presentatie over de historie van de Kerkwijk, de oudste wijk van Leiderdorp.

Herbergen

Als je het hebt over plekken van plezier, staan de Leiderdorpse herbergen natuurlijk vooraan. Rond het jaar 1600 had het toen nog kleine dorp er maar liefst vier. In 't Trefpunt, het verenigingsgebouw van de Dorpskerk, worden lezingen gegeven over die oude herbergen.

Het huidige café-restaurant De Hollandsche Tuyn was vanaf halverwege de 17de eeuw de stal bij de herberg die aan de Bruggestraat 1 was gevestigd. Bij De Hollandsche Tuyn is het op 14 september razend gezellig met draaiorgel- en accordeonmuziek. Er kunnen oud-Hollandse spelletjes gedaan worden en kinderen kunnen een ritje maken op een pony.

Kolf

Een bijzonder spel staat opgesteld op het plein van de School Kastanjelaan aan de Kastanjelaan 6. Hier wordt kolf gespeeld, met een kliek (slaghout) en een gummi- of sajetbal. "Kolf was vanaf het einde van de zeventiende eeuw populair was in herbergen. Het is nu in de vergetelheid geraakt maar verbazend genoeg is er nog steeds een Koninklijke Nederlandsche Kolfbond", zegt Diebels. "Mensen van de bond komen naar Leiderdorp en geven op het plein van de School Kastanjelaan uitleg en demonstraties. En natuurlijk kan wie dat wil ook zelf proberen te kolven."

Diebels en Reidsma hebben er alle vertrouwen in dat Open Monumentendag 2019 in Leiderdorp een bruisend evement wordt dat het thema 'Plekken van plezier' eer aan doet. "We hebben in ieder geval al een aantal maanden plezier met de voorbereiding", lacht Reidsma.

Volgende week in deze krant meer over het programma voor Open Monumentendag in Leiderdorp.


Ontspannen geschiedenisles

RONDVAART • Een gezellig vaartochtje over de Oude Rijn maken en meteen wat opsteken over de geschiedenis van Leiderdorp. Dat was de insteek van de rondvaart die de Leiderdorpse Volksuniversteit en het Leiderdorps Museum organiseerden op donderdagmiddag 29 augustus. Museumvoorzitter Bob Reidsma (uiterste rechts staand) vertelde over de interessante Leiderdorpse historie voor een aandachtig gehoor van zo'n 25 passagiers, die ondertussen genoten van bubbels en knabbels.

De boot vertrekt. | Foto: J.P. Kranenburg