De voorzijde van de Lakenhal. | Foto: Karin Borghouts
De voorzijde van de Lakenhal. | Foto: Karin Borghouts Foto: Karin Borghouts

Nieuws van de LVU

creatief n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) biedt altijd een scala aan creatieve cursussen. Ook dit jaar staat de cursus Aquarelleren op het programma. Deze wordt gegeven op de maandagochtend door Corina Zuiderduin. De eerste les is op maandag 16 september van 9.30 tot 12.00 uur,

Voor de cursus Aquarelleren en tekenen, op de woensdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur, heeft de LVU een nieuwe docente aangetrokken. Marijke Uittenbroek, die gevorderden én beginners enthousiast zal begeleiden. De eerste les is op woensdag 18 september.
De cursus Tekenen en schilderen staat al jaren op het programma. Docente Jacqueline Borg organiseert regelmatig een expositie met werk van haar cursisten! De lessen zijn op de dinsdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur en de cursus start op dinsdag 17 september.

In de nieuwe cursus Grafiek en lino snijden van zes lessen leren de cursisten grafiek te maken met linosneden. Maar ook gevorderden zijn welkom om hun techniek te verbeteren. Alle facetten van de linosnede worden behandeld, ontwerpen, gutsen en afdrukken. De eerste les is op donderdag 19 september van 9.30 tot 12.00 uur.

Arduino

Op de LVU-agenda staan twee parallelle basiscursussen Arduino, het elektronische 'lego', die beginnen met een Introductiebijeen­komsten op maandag 9 september én op maandag 16 september, steeds van 19.30 tot 21.30 uur. Arduino biedt talloze mogelijkheden elektronische apparaatjes te maken, waarmee uiteenlopende zaken aangestuurd kunnen worden, zoals plantenbewatering, een klok, een thermometer, of een elektronische nieuwsbrief. Na de introductie­bijeenkomst beslist u of u doorgaat met de Arduino Basiscursus.

Easy Hatha Yoga

Op maandagochtend 9 september, van 10.00 tot 11.00 uur, gaat in de Sterrentuin de cursus Easy Hatha Yoga van start. Een laagdrempelige en toegankelijke cursus, waarin rust en ontspanning centraal staan.

Latijn en Klassiek Grieks

De LVU biedt dit najaar cursussen voor wie zijn ver weggezakte kennis van klassieke talen wil ophalen, of wie graag Latijn of klassiek Grieks wil leren. Op woensdagavond 18 september starten de cursus Latijn (18.45 – 20.15 uur) én de cursus Klassiek Grieks (20.30 – 22.00 uur).

Informatie en aanmelding: kijk op www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag tot en met vrijdag, 9.30 - 12.00 uur).


Lezing over De Lakenhal

Kunstkring n Haro Schultz van Haegen geeft dinsdag 10 september een lezing bij Kunstkring Leiderdorp over museum De Lakenhal dat onlangs weer open is gegaan na een ingrijpende uitbreiding en restauratie.

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.

Hoe is de verbouwing van het museum verlopen? Wat is de betekenis van het nieuwe gebouw voor de collectie? En wat mogen we in de komende jaren van De Lakenhal verwachten? Haro Schultz van Haegen, voorzitter van de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal, geeft een inkijkje hierin en licht vast een tipje van de sluier op wat betreft de tentoonstelling 'Jonge Rembrandt – Rising Star' die in november opent. Ook staat hij stil bij het belang van de vriendenvereniging, die dit jaar zijn eeuwfeest viert. De Lakenhal verbeeldt en verbindt, en dat loopt als een rode draad door zijn presentatie vol verrassend beeldmateriaal.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. De toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.