RCL met de winst in de pocket in een opperbeste stemming. Dat smaakt wel degelijk naar meer.
RCL met de winst in de pocket in een opperbeste stemming. Dat smaakt wel degelijk naar meer. Foto: Gert Jan van Heijningen

RCL-vrouwen speels naar winst

VOETBAL n Het voorlopige keurkorps van de RCL-vrouwen liet zaterdag in de KNVB-bekerwedstrijd tegen eersteklasser Klarenbeek een veelbelovende eerste indruk na, met een hoge dosis aan spelvreugde. In de Bloemerd werd Klarenbeek met 5-4 verslagen, na een 2-1 ruststand.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

De uitslag leek misschien kantje boord te zijn maar RCL was wel duidelijk technisch de betere ploeg en had de volledige controle van het duel in handen. Soms was het spel wat al te nonchalant en ongedwongen maar kansen werden in veelvoud gecreëerd. De Leiderdorpse voetbalsters kregen de gehele wedstrijd met Madieke Zaad, Yara Haasnoot, Robin Potters en Claudia en Sandra Owel mogelijkheden om veel ruimer afstand te nemen. Beide doelpunten in de eerste helft kwamen van de voet van Yara Haasnoot terwijl aanvoerster Lesley Landweer haar inzet door sluitpost Rosalyn van Ee vanaf elf meter gestopt zag worden. In de tweede helft scoorde RCL via Susanne Hoogenboom, Claudia Owel en Lesley Landweer vanaf elf meter.

Tegenstander Klarenbeek profiteerde van het onbekommerde spel van RCL maar eerlijk gezegd maakte dat de wedstrijd wel aantrekkelijk. Open en eerlijk voetbal met een sportieve insteek. In de poulefase van de KNVB-beker ontmoet RCL ook Ter Leede en Sparta/JOVZ.

Vernieuwde staf

Zaterdag was het voor het trouwe Leiderdorpse publiek ook het eerste optreden van de vernieuwde technische staf bij de Racing-vrouwen. Coach John van der Meer van hoofdklasser RCL wordt dit seizoen geassisteerd door Gerard Hoogenboom, Patrick Kuipers en Gert Jan van Egmond met Jolanda Beharie voor de medische zaken. Bert Siera is als manager van de vrouwenafdeling de verbindende schakel tussen bestuur en technische commissie.

Selectie

Ruim dertig speelsters maken deel uit van de totale selectie van RCL. Dat zijn Jill Sanrodji, Kim Buijn, Noa Guijt, Manon Heiliegersberg, Melanie de Jong, Geke Maat, Tamara Schaafstra, Isabel van Zijp, Benthe van der Laan, Ellis Oort, Amber Chaudron, Yara Haasnoot, Ashley Lieverse, Sandra Owel, Robin Potters, Samanta Stojanovic, Madieke Zaad, Nikki van Luxemburg, Sunaina Chaigneau, Hannah van den Heuvel, Romy Siera, Lesley Landweer, Esmée Dekker, Susanne Hoogenboom, Claudia Owel, Emma Verdaasdonk, Cynthia Roeleveld, Ilja Mensonides, Sara Galeano Rueda, Kim van Delft en Jaclyn Leiwakabessy.

Later maakt de technische staf de definitieve indeling van de eerste twee teams.


'Er zit zeker potentie in deze groep'

n Nieuwe trainer John van der Meer heeft zin in het seizoen

interview n John van der Meer staat dit seizoen als opvolger van Janet Griffioen aan het roer bij de vrouwenselectie van RCL. De geboren Heemstedenaar zit al veertig jaar in het trainingsvak en kijkt uit naar de nieuwe uitdaging.

Tekst: Hennie Kanbier

Als doelman, tijdens zijn eigen loopbaan als voetballer, liep hij op 17-jarige leeftijd al een zware blessure op. Hij werd ondersteboven gelopen door niemand minder dan John van 't Schip. De noodgedwongen operatie verliep niet geheel goed en dat heeft invloed gehad op het vervolg. Uiteindelijk bleef hij trainer/speler tot zijn 33ste. Clubs als HBC, RCH, Geel Wit'20 en Van Nispen kwamen op zijn pad. Van der Meer eindigde bij RCH in Heemstede. In dat jaar kreeg hij een auto-ongeluk en liep een dwarslaesie op. Een fors tijdperk van revalideren volgde. Pas in 2013, na zestien jaar, werd hij ontslagen van het revalidatieprogramma. Wel ging het fysiek in de loop der jaren beter en de nieuwe trainer van RCL bleef ruimschoots actief. Zo was hij onder meer drie jaar voorzitter bij de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) en werkte hij voor de KNVB.

De tegenwoordig in Hoofddorp wonende Van der Meer werd getipt door zijn voorgangster bij RCL voor de functie als hoofdtrainer. In december 2018 volgde een gesprek bij de Leiderdorpse club en nu is Van der Meer met 'zijn' meiden druk doende in de voorbereiding op het seizoen. "Voor mij is het werken met vrouwen niet nieuw. Bij DSS, Overbos en FC Rijnvogels ben ik er eerder al mee in aanraking gekomen. Tevens heb ik in mijn KNVB periode meegewerkt aan de ontwikkeling van het meisjesvoetbal. Nu ik neergestreken ben in de Bloemerd trof ik een enthousiaste groep aan. Natuurlijk moet je even wennen aan elkaar. Janet heeft hier jaren voor de groep gestaan en goed werk geleverd. Nu ben ik hier als man en dat is weer anders. Ik kan streng zijn, maar in elk geval recht door zee. In deze beginfase is het elkaars grenzen verkennen en opzoeken. Het team is nog zoekende, ook al omdat er diverse mutaties zijn doorgevoerd. Maar al met al ben ik tevreden tot nu toe en ik heb erg veel zin in dit seizoen."

Van der Meer wacht een klus met tegenstanders die niet allemaal om de hoek liggen. "We gaan onder meer vijf keer richting het noorden, maar daar moet je geen probleem van maken. Het is wat het is. De meeste vrouwen zijn het ook gewend en het maakt ook dat je elkaar onderweg naar een uitwedstrijd weer beter leert kennen omdat er meer tijd voor is. Ik heb ze vorig seizoen al vijf keer aan het werk gezien. Ze hebben best strijd moeten leveren om zich veilig te spelen, maar uiteindelijk is dat gelukt."

"Het mag duidelijk zijn dat we nu weg willen blijven van de onderste plaatsen en de blik omhoog richten. We hebben wat ervaring verloren, maar daar staat tegenover dat er speelsters zijn overgekomen. Zo kan ik Claudia en Sandra Owel, Melanie de Jong en Manon Heiliegers noemen. Robin Potters, Sunaina Chaigneau en Lea Luzolo zijn youngsters die zijn aangesloten. In de breedte zijn we sterker geworden en er zit zeker potentie in deze groep. Ons doel naast positieverbetering t.o.v. vorig seizoen is om plezier te hebben, te spelen met energie en veel drive en om het elke tegenstander lastig te maken. Een aantal tegenstanders zullen op papier sterker zijn, maar wij moeten daar elke week teamwork tegenover zetten. Dan kan het een mooi seizoen worden."

John van der Meer. | Foto: Gert Jan van Heyningen