Jos Nijhof draagt bij de ‘Haas’ van Iris Le Rütte het gedicht ‘De Hazen’ van Ed Leeflang voor. | Foto: PR
Jos Nijhof draagt bij de ‘Haas’ van Iris Le Rütte het gedicht ‘De Hazen’ van Ed Leeflang voor. | Foto: PR Foto: PR

Bijzondere avond met poëzie en beelden in Heemtuin

kunstwandeling n Ruim veertig cultuurliefhebbers maakten op woensdagavond 28 augustus een bijzondere rondwandeling in de Leiderdorpse Heemtuin. Zij stonden letterlijk en figuurlijk stil bij de beelden die daar momenteel te zien zijn. Neerlandicus Jos Nijhof droeg bij ieder beeld een passend gedicht voor. Daarna gaf projectleider Aris de Bakker van Stichting Kunst in de Heemtuin een uitleg bij de beelden.

De combinatie van poëzie en beelden was, net als andere jaren, zeer aansprekend. Dat bleek niet alleen uit de enthousiaste reacties van de aanwezigen, maar ook uit het grote aantal belangstellenden. De avond werd afgesloten met een hapje en drankje in atelier De Lange Akker.

"Alleen al om zo 's avonds door de Heemtuin te wandelen is een feestje", vertelde een van de bezoekers. "En helemaal met deze begeleiding. De gedichten geven een verdieping aan de beelden en laten je er weer op een andere manier naar kijken."

Jos Nijhof lichtte toe: "De beelden in de Heemtuin zijn dit jaar niet zozeer gebonden aan een gemeenschappelijk thema, als wel werken die in de Heemtuin zeer op hun plaats zijn, misschien wel meer daar dan waar ook. In de beelden hebben de kunstenaars hun eigen ideeën en dromen vormgegeven. Wandelend door de Heemtuin, heb ik vrij spel gegeven aan mijn eigen gedachten en gevoelens bij ieder beeld dat ik aantrof - en dat mij trof. Op grond daarvan heb ik een keuze gemaakt uit het werk van enkele moderne Nederlandstalige dichters. De luisteraars maken ongetwijfeld weer hun eigen associaties in de vrije ruimte die ergens zweeft tussen beeld en gedicht."

tentoonstelling

De beelden in de Heemtuin zijn nog te zien tot eind oktober. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur en in het weekend van 15.00 tot 16.45 uur. Meer informatie is te vinden op www.kunstindeheemtuin.nl. Daar zijn ook de gedichten terug te lezen die zijn voorgedragen bij de beelden.