Afbeelding
Foto: Mikko Kriek

'Nieuw Licht op Leithon' nog twee maanden te bezoeken

Op zondag 31 augustus is de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' in het Leiderdorps Museum weer op de reguliere openingstijden te bezoeken. Deze archeologische tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de opgravingen die in 2013 plaatsvonden op het Samsomveldje en een deel van de tennisbanen.

Het onderzoek dat volgde op de opgravingen heeft veel aan het licht gebracht over het leven van de oer-Leiderdorpers die hier woonden in de zesde tot en met achtste eeuw. De uitkomsten van het onderzoek, verricht door het archeologisch bureau van de Universiteit van Amsterdam, gaven ook meer inzicht in de samenleving van de Friezen, het volk dat langs de kust en langs de grote rivieren woonde.

De tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' geeft op basis van zo'n 110 voorwerpen, een klein percentage van de in totaal 220.000 opgegraven artefacten, een beeld van hoe de bewoners van de nederzetting Leithon leefden. Hoe woonden zij, wat aten ze, hoe kleedden zij zich, wat deden ze voor de kost?

Een prachtig op de computer door archeoloog Mikko Kriek gemaakt vogelvluchtoverzicht van Leithon (zie hieronder) geeft een goed beeld van de nederzetting gelegen aan het riviertje de Leitha. Deze zelfde afbeelding maar dan in het groot, zal te zien zijn tijdens de jaarmarkt op zaterdag 7 september op de Laan van Berendrecht. Het Leiderdorps Museum zal op deze markt aanwezig zijn met een eigen kraam.

Een week later, op zaterdag 14 september, organiseert het Museum de Open Monumenten Dag 2019. Dit evenement vindt van 12.00 tot 17.00 uur plaats op de Hoofdstraat vanaf het oude raadhuis tot en met de Dorpskerk. Het thema van deze Open Monumenten Dag is: 'Plekken van plezier'. Ook daar zal de grote afbeelding van Leithon te zien zijn.

Verhuizing

Op zaterdag 16 november sluit het Leiderdorps Museum haar deuren in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Dat betekent ook het eind van de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon'. De geleende voorwerpen gaan weer terug naar het Archeologisch Depot Zuid-Holland en andere uitleners. Vanwege de verbouwing van De Sterrentuin verhuist het museum naar het gebouw van de Gomarusschool op de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp.

In dit gebouw krijgt het museum een nieuwe tentoonstellingsruimte tot zijn beschikking. In deze ruimte komt de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Leiderdorp, 'Weet Waar Je Woont' in een vernieuwde opzet weer terug. Daarnaast worden er twee tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. In samenwerking met de Dorpskerk komt er een kleine tentoonstelling in de kerk met als onderwerp '400-jarig bestaan Dorpskerk'. In het nieuwe museum zal bovendien met een expositie aandacht worden besteed aan '75 Jaar bevrijding'.

Het museum heropent in februari 2020 op de nieuwe locatie. Over de plek van het depot waarin alle niet tentoongestelde voorwerpen zijn opgeslagen en over het kantoor voor de medewerkers van het museum, wordt nog met de gemeente overlegd.

Tekst: Bob Reidsma