Wethouder Daan Binnendijk schiet een van de ploegen voor de ploegentijdrit weg. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk schiet een van de ploegen voor de ploegentijdrit weg. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Lof voor Triathlon Leiderdorp

sportevenement n "Als het aan mij ligt, zitten de stayersprint en de ploegentijdrit ook volgend jaar weer in het programma", zegt Jeroen Fakkeldij van de Triathlon Commissie van ZVL. De twee onderdelen beleefden zondag hun primeur bij de Triathlon Leiderdorp en dat is prima bevallen. "We hebben alleen maar positieve reacties gehad."

Door: Corrie van der Laan

Bij de 27ste editie van het Leiderdorpse sportevenement was er voor het eerst geen halve triatlon. Bovendien had de Nederlandse Triathlon Bond Leiderdorp dit jaar niet uitverkoren voor een nationale competitiewedstrijd. De ruimte die daardoor vrijkwam in het tijdschema, kon gebruikt worden om het programma te verbreden.

De dag begon met de ploegentijdrit. Sportwethouder Daan Binnendijk schoot om kwart voor negen aan de Zijldijk de dertien deelnemende ploegen weg, die via de Nieuweweg naar de N445 reden, driemaal heen en weer stoven tussen Leiderdorp en Roelofarendsveen om daarna weer via de Nieuweweg terug te keren bij de finish op de Zijldijk. De in totaal 40,7 kilometer werd veruit het snelste afgelegd door de ploeg van Swabo, die er iets meer dan 52 minuten over deed. Nummer twee , Raas Bikes, uit Leiden, had bijna zeven minuten meer nodig.

Het is natuurlijk geen triatlon-wedstrijd, geeft Fakkeldij meteen toe, maar wel leuk. "We hebben dit georganiseerd omdat er in de regio weinig gelegenheid is voor wielrenploegen om zo hun krachten te meten. Dit keer zaten we lang niet vol, we hadden ruimte voor dertig teams, maar die groei komt er wel. Swabo was zo enthousiast dat ze volgend jaar willen helpen met de organisatie van dit onderdeel, dan krijg je wellicht ook meer teams van een hoger niveau."

De eerste triatlon-wedstrijd die van start ging, was de stayersprint. Hierbij worden dezelfde afstanden afgelegd als bij de gewone sprint (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) maar bij het fietsonderdeel is stayeren - zo dicht achter een voorganger rijden dat die je uit de wind houdt - toegestaan. Dat dit echt voordeel geeft, was duidelijk uit de uitslagen: de winnaars bij zowel de mannen als de vrouwen waren een paar minuten sneller dan bij de gewone sprintafstand.         Lees verder op P10