Afbeelding
Foto:

Nogmaals de Vierdaagse

Naar aanleiding van de Vierdaagseverhalen in de krant van vorige week stuurde Daan van Ee uit Leiderdorp

zijn bijdrage in. Een bijzonder verhaal van een zeer ervaren en gedreven Vierdaagseloper:

Twintig keer 4 x 50 kilometer

'Vrijdag de 19de juli heb ik voor de 20ste keer de Vierdaagse van Nijmegen voltooid. Ik heb al die jaren de 4 keer 50 km gelopen.

Ik heb niet alle jaren achtereen gelopen. In 2006 was de Vierdaagse ingekort tot één dag. In 2010 was ik er niet bij, ik kon toen met mijn beide pleegkinderen mee op een georganiseerde reis naar Ethiopië, waar hun ouders vandaan kwamen. In 2016 viel ik uit op de derde dag. Vanaf mijn jeugd heb ik last gehad van een lichte vorm van epilepsie. Ik merkte dat tot een paar jaar geleden met name het begin van de tweede, derde en vierde dag in de nachtelijke uren zwaar waren, het kostte me erg veel moeite en energie om goed recht te lopen. Dit heeft samen met de hitte ertoe geleid dat ik in 2017 uitgevallen ben. Ik kwam erachter dat ik dat verlies aan energie kon opvangen door meer melk en chocolademelk te drinken. Daardoor kon ik de tocht in de daarop volgende jaren uitlopen.

In 1996 ben ik begonnen met het lopen van de Vierdaagse op verzoek van mijn vrouw Ettine, met wie ik net dat jaar getrouwd was. Als we samen wandelden, dan wilde ik altijd een stukje verder. Ze vroeg aan mij iets te vinden waar ik al mijn energie in kwijt kan. Dat was de Vierdaagse. En als mijn vrouw en ik weer gingen wandelen, bepaalde zij hoe ver we gingen.

Zij heeft voor mij en mijn wandelmaat tot en met 2009 gezorgd voor koffie en degelijke onderweg. Mijn ouders en zij stonden elke laatste dag in Mook, op ca 12 km van de finish. In 2008 is ze ziek geworden. In 2009 wilde ze die 12 km zelf lopen. Dat heeft ze toen gedaan. Ze kreeg toen applaus van mensen aan de kant van weg... nee zei ze, ik loop maar 12 en geen 160... toch bleef het applaus komen.

Toen ze op 25 juli 2011 hoorde dat ik de Vierdaagse uitgelopen had, vond ze dat ze kon gaan en de dag erna overleed ze. Gisteravond stond ik nog even bij haar graf op de begraafplaats in Leiderdorp. Helaas was er dit jaar niemand, die op mij wachtte aan het eind. Mijn vader is in 2017 overleden en mijn moeder woont in een verpleeghuis.'


Weer even bussen door Splinterlaan

Sinds 22 juli rijden er weer bussen door de Splinterlaan. Dat is voor het eerst sinds 2001. Het is ook maar tijdelijk, tot 2 september. In verband met de afsluiting van de Leiderdorpsebrug (Stierenbrug) zijn de routes van buslijnen 1, 2 en 182 verlegd. Zij komen nu Leiderdorp binnen via de Spanjaardsbrug en de Splinterlaan. Bij de kruising met Laan van Ouderzorg gaan lijnen 1 en 182 rechtsaf richting de Van der Valk Boumanweg en lijn 2 linksaf richting de Van Poelgeestlaan.| Foto: J.P. Kranenburg