Twijfels, kritiek en zorgen

. n Lang niet alle bewoners uit het projectgebied zijn ervan overtuigd dat het een goed idee is hun wijk in de komende jaren aardgasvrij te maken. Na afloop van de bijeenkomst van 2 juli waren de nodige twijfels, kritiek en zorgen te horen.

Weinig CO2 -reductie

Met zijn naam in de krant wil hij niet, voor de camera ook niet. Zoals een van de bezoekers zegt: "Het is toch maatschappelijk minder geaccepteerd als je niet van het gas af wilt." Maar een 82-jarige bewoner wil wel zijn opinie kwijt. Hij was altijd werkzaam in de energiesector, "Dus ik weet waar ik over praat." Woningen van het aardgas afkoppelen is gewoon een slecht idee, stelt hij. "Het is een enorme exercitie en levert qua CO2-reductie relatief weinig op. Want wat is de CO2-uitstoot van huishoudens nu helemaal als je het vergelijkt met de industrie? Begin bij de industrie daar valt veel meer bij te winnen."

Aanpakken bij de bron

Een van zijn buurtgenoten, bewoner van "een gewoon rijtjeshuis zoals 90 procent van de Oranjewijkbewoners", ziet de warmtetransitie ook niet zitten. "Ik ben niet tegen duurzaamheid. Iedereen wil een goed milieu en ik ook. Maar ik vind wel dat we de problemen (de CO2-uitstoot, red.) aan moeten pakken bij de bron." Die bron is volgens hem de slordige manier waarop met name de voormalige Oostbloklanden omspringen met het milieu. "Laten we in Europa onze energie er eerst eens in steken om hen ervan te overtuigen dat het anders moet."

Hij vindt het ook nog veel te vroeg om nu al na te gaan denken over alternatieven voor aardgas in zijn woonwijk. "De regering zegt nu dat in 2050 de gaskraan dicht moet. Dat is over 31 jaar, dan zijn we ik weet niet hoeveel regeringen verder en wie weet wat er dan politiek gebeurt."

De twee alternatieven voor aardgas die DWA aandraagt, all electric of een warmtenet, veegt hij resoluut van tafel. "Met zijn allen aan de elektriciteit, dat kan het elektriciteitsnet niet aan. Bovendien kost de oplossing met een warmtepomp enorm veel geld en wie gaat dat allemaal betalen? Wat betreft het warmtenet: we hebben het debacle gezien van het Warmtebedrijf in Rotterdam. Dat heeft honderden miljoenen euro's gekost en we hebben nog niks. Dus ik denk niet dat het een heel goed idee is."

Vast aan één leverancier

Harrie Wesselman uit de Irenestraat gelooft wèl in de mogelijkheden van een warmtenet als alternatief voor aardgas. "Het lijkt de goedkoopste manier om je huis en water te verwarmen." Maar dan moet je het wel goed regelen, benadrukt hij. "Mijn grootste zorg is dat je met een warmtenet vast zit aan één leverancier. Die bepaalt de voorwaarden en de tarieven. Dat is een heel verschil met bijvoorbeeld het elektriciteitsnet dat door verschillende aanbieders gebruikt wordt; ik kan elke energieleverancier kiezen die ik wil. De vraag is of dat met een warmtenet ook zou kunnen, of ik vrij ben in de keuze van mijn energieleverancier. Met de warmtenetten die er nu zijn, is dat niet zo."