Jeroen Fakkeldij met een van de nieuwe keerboeien aan de oever van de Zijl waar op 11 augustus de zwemonderdelen van de Triathlon Leiderdorp plaatsvinden.
Jeroen Fakkeldij met een van de nieuwe keerboeien aan de oever van de Zijl waar op 11 augustus de zwemonderdelen van de Triathlon Leiderdorp plaatsvinden. Foto: Corrie van der Laan

'We worden steeds professioneler'

Tekst en foto: Corrie van der Laan

triathlon n De start van de zwemonderdelen van de Triathlon Leiderdorp zal er dit jaar gecontroleerder zijn dan voorheen. "We werken nu met twee startlijnen, zo'n vijf meter uit elkaar. De triatleten moeten wachten achter de achterste lijn tot ze het sein krijgen om op te zwemmen naar de voorste, waar ze niet overheen mogen tot het startschot klinkt. Deze methode voorkomt dat het rommelig wordt bij het wachten voor de start en er steeds weer zwemmers naar achteren gestuurd moeten worden", legt Jeroen Fakkeldij van de Triathlon Commissie van De Zijl Zwemsport uit.

Bij het zwemparcours in de rivier de Zijl ter hoogte van de Baanderij zijn nog meer nieuwigheden. De keerpunten worden nu aangegeven met enorme gele boeien en op cruciale punten worden zwemlijnen gelegd zodat de triatleten netjes op hun route blijven. Het zijn investeringen in de kwaliteit van de wedstrijd, geeft Fakkeldij aan. "Zo worden we steeds professioneler."

De 27ste editie van de Triathlon Leiderdorp vindt plaats op zondag 11 augustus. Afgezien van de verbeteringen op het zwemparcours zullen volgers van het sportevenement nog meer verschillen zien met de voorgaande jaren. In 2018 stond voor de allerlaatste keer de Middenafstand (een halve triathlon) op het programma. Nu deze wegvalt, is er ruimte voor nieuwe onderdelen.

De dag begint met wat eigenlijk een extraatje is: een ploegentijdrit voor wielrenteams van maximaal vijf personen. "We hadden wat tijd over en begrepen dat in de regio behoefte is aan zo'n wedstrijd", aldus Fakkeldij. De wedstrijd gaat over veertig kilometer en de winnende tijd is die van het derde teamlid dat over de streep komt.

Tactiek belangrijk

Nieuw is ook de Stayersprint. Dat is een sprintafstand (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) waarbij bij het fietsonderdeel stayeren - zo dicht achter een voorganger rijden dat die je uit de wind houdt - is toegestaan. Bij de gewone triathlon is dat strikt verboden. "Bij de Stayersprint is tactiek ineens veel belangrijker. Stayeren levert zoveel voordeel op dat het wellicht de moeite waard is om na het zwemonderdeel even op een maatje te wachten. Of je kan afspraken maken met triatleten die ongeveer gelijktijdig met jou uit het water komen", vertelt Fakkeldij.

De organisatoren hadden ook een Jeugd Supersprint ingevoegd, bedoeld voor deelnemers van 12 tot en met 16 jaar. Maar die is inmiddels afgelast vanwege gebrek aan aanmeldingen. Fakkeldij: "De triathlon wordt ook onder kinderen steeds populairder, dus de tijd leek hier rijp voor. Maar jammer genoeg bleef het aantal inschrijvingen steken op zeven. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de datum: we zitten precies midden in de zomervakantie."

De wat ongelukkige timing van de wedstrijd was ook te merken bij de inschrijving voor de gewone Sprint-afstand. Als regel zit die in juni al vol, nu zijn er nog een kleine vijftig plekken over. De Olympische afstand (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) zit met tweehonderd deelnemers wel vol.

De start- en wissel- en finishlocatie voor alle onderdelen is aan de Zijldijk, ter hoogte van woonboulevard De Baanderij. Toeschouwers zijn meer dan welkom, de toegang is gratis. De start voor de ploegentijdrit is om 9.00 uur, de Stayersprint start om 10.30 uur, de Olympische afstand om 12.00 uur en de Sprintafstand om 12.45 uur.