Maar liefst 300.000 bloemen en planten worden verwerkt op praal-, muziek- en personenwagens. | Foto: PR
Maar liefst 300.000 bloemen en planten worden verwerkt op praal-, muziek- en personenwagens. | Foto: PR Foto: PR

Bloemenspektakel

n Flower Parade Rijnsburg met thema Beroepen

corso n Flower Parade Rijnsburg is een echt bloemencorso. Toparrangeurs, afkomstig uit heel Nederland, verwerken maar liefst driehonderdduizend bloemen en planten op praal-, muziek- en personenwagens. Een keur van voertuigen met de mooiste en meest bijzondere creaties. De Rijnsburgse parade is trendsetter op het gebied van bloemsierkunst.

Flower Parade Rijnsburg presenteert zich dit jaar voor de 74e keer. Op zaterdag 10 augustus rijdt de fleurige parade door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Met twaalf praalwagens, drie muziekwagens en meer dan dertig andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. De honderden muzikanten en figuranten maken van Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater.

Flower Parade Show

De officiële opening van de Flower Parade zal op vrijdag 9 augustus verricht worden door SBS weerman Piet Paulusma. Daarna start om de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf dit jaar zijn de deuren al om 16.00 uur geopend. De Flower parade Show is een sfeervolle middag en avond met muziek en heel veel bloemen. Hier kun je op je gemak alle wagens bekijken en fotograferen. Speciaal voor de kinderen zijn tussen 16.00 en 18.30 uur de bekende Buurman & Buurman aanwezig.

Op zondag 11 augustus zijn de praalwagens de hele dag te bewonderen op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk. Kijk voor route en tijden op www.rijnsburgscorso.nl.


Romeinen op bezoek in Archeon

Festival n Tientallen Romeinse legionairs hebben hun kamp weer opgeslagen in het Alphense museumpark Archeon. Ze zijn daar nog tot en met 10 augustus voor het jaarlijkse Romeins Festival.

De Romeinse legionairs, leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, The Antoinine Guard Legio VI Victrix uit Schotland, Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. De soldaten geven dagelijks wapen- en gevechtsdemonstraties in de arena en demonstreren het schieten met de ballista.

Vrouwen moeten in de Romeinse tijd vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.

Archeon ligt aan de Archeonlaan 1 in Alphen aan den Rijn. Meer informatie: www.archeon.nl.


32 levende beelden langs de kust

Festival n Noordwijk aan Zee staat zondagmiddag 4 augustus aanstaande in het teken van levende standbeelden. Dan vindt namelijk alweer de vijfde editie van het Levende Beelden Festival plaats.

Een levend standbeeld is subtiel en verrassend tegelijk en staat voor humor, emotie en expressie. Het trekt de aandacht van de voorbijgangers, ze blijven verwonderd staan. Een levend beeld staat niet zomaar stil, maar voert een dialoog met het publiek via bewegingen.

Op de Koningin Wilhelmina Boulevard en in de Hoofdstraat treden 4 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur en 32 levende beelden op. Ook zullen diverse mobiele kunstenaars hun kunsten vertonen en langs de route brengen diverse straatmuzikanten hun muzikale kwaliteiten ten gehore.

De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op Facebook (StichtingFEIN) en de website www.fein-noordwijk.nl.


Een hele groep levende beelden bij elkaar. | Foto: PR