Afbeelding
Foto: PR

Zoektocht naar kansrijke alternatieven

. n Zo druk als op de inspiratiebijeenkomst op 29 september vorig jaar was het niet. Toen kwamen ruim driehonderd bewoners uit de Oranjewijk en het westelijk deel van het Doeskwartier naar het gemeentehuis om zich te laten informeren over de mogelijkheden hun wijk aardgasvrij te maken. Maar met honderdveertig belangstellenden was de vervolgbijeenkomst op 2 juli ook goed bezocht. De bewoners werden bijgepraat door de Werkgroep Oranjewijk en adviesbureau DWA. Vervolgens gaf platform Omons uitleg over een digitale tool die bewoners kunnen gebruiken om mee te denken over de energiebesparing en -transitie in hun huis en de wijk.

Het gat van negen maanden tussen beide bijeenkomsten is behoorlijk groot, realiseerde ook wethouder Willem Joosten (VVD) van Duurzaamheid zich. "Velen van u zullen zich afvragen: wat is er in de tussentijd gebeurd?" Bewoners die hebben aangegeven de digitale nIeuwsbrief Oranjewijk willen ontvangen, worden via die weg regelmatig voorzien van informatie maar dat zijn er slechts enkele tientallen, wist de wethouder.

Hij legde nog eens in een notendop uit waar het om gaat in de Oranjewijk: de riolering moet op afzienbare termijn worden vervangen en het gasnet nadert het eind van zijn levensduur. Kijk je verder vooruit, dan moet de wijk van het gas af, de deadline daarvoor is 2050. Die dingen samengenomen, maakt dat nu een mooi moment is om na te denken over een alternatieve energievoorziening in de wijk. Een warmtenet – een buizennetwerk dat heet water naar de woningen brengt – is daarbij een optie. Dat zou je meteen neer kunnen leggen als de straten toch open moeten voor het vervangen van de riolering. Maar het is zeker niet de enige mogelijkheid. "De uiteindelijke keuze is aan u", benadrukte de wethouder nog maar eens.

De Werkgroep Oranjewijk, bestaande uit elf buurtbewoners, vijf gemeenteambtenaren en een onafhankelijke projectleider, onderzoekt sinds begin dit jaar welke alternatieven voor aardgas er zijn in de Oranjewijk. Daarbij zijn er twee belangrijke ijkpunten, vertelde werkgroeplid en buurtbewoner Piet Visser: "Het moet zo min mogelijk rompslomp betekenen voor de bewoners en het mag niet te duur zijn." Een simpele oplossing die voor de hele wijk toepasbaar is, bestaat niet, dat was al heel snel duidelijk. Het projectgebied, met tegen de 950 huishoudens, heeft een enorme verscheidenheid aan woningen De verschillen zijn des te groter omdat 88 procent van de huizen van particuliere eigenaren zijn. Bij nieuwe, goed geïsoleerde huizen zijn andere opties mogelijk dan bij oude, niet geïsoleerde huizen. In de Oranjewijk vind je ze allebei. Daar tussenin zit de overgrote meerderheid van woningen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw die waarschijnlijk matig geïsoleerd zijn. "Maar van driekwart weten we het energielabel niet. Dat maakt het lastig om keuzes maken."

Om de kennisgaten op te vullen, heeft de werkgroep adviesbureau DWA in de arm genomen. Dat bureau heeft tot taak op een rijtje te zetten welke woningtypes er zijn en welke haalbare oplossingen daar bij zouden kunnen passen. Daarbij wordt niet alleen naar de financieel-technische kant gekeken maar ook naar de wensen en behoeften van de bewoners.

'Het moet zo min mogelijk rompslomp betekenen voor de bewoners en het mag niet te duur zijn'

DWA heeft in de laatste week van juni en de eerste week van juli een kleine twintig zo gevarieerd mogelijke woningen bezocht om de isolatiegraad en warmtebehoefte in kaart te brengen. Nog veel meer informatie moet er binnenkomen via het online keuzeplatform Omons. Bewoners kunnen met een persoonlijk registratiecode inloggen op de Omons website en de gegevens met betrekking tot hun woning en energiegebruik bekijken, aanpassen en aanvullen. Ook kunnen ze zien wat specifieke energiebesparende maatregelen in hun geval zouden kosten en opleveren, en voor welke duurzaamheidsmaatregelen anderen in hun buurt belangstelling hebben. Bovendien is het mogelijk via de site vragen over de energietransitie stellen aan de gemeente.

Voor de gemeente en DWA is Omons een handige bron van informatie: ze kunnen via het platform zien hoe het staat met de energiebehoefte in de wijk en krijgen een idee van wat de bewoners willen.

De planning is dat DWA in september alle onderzoeksresultaten binnen heeft en dan komt met enkele uitgewerkte kansrijke scenario's (zie ook het artikel 'Wie van de drie').


Zo'n 40 procent van de zaal steekt een hand op als wethouder Willem Joosten vraagt wie ook bij de startbijeenkomst op 29 september 2018 was.