Coosje Munst-Bergmans bij enkele van haar schilderijen. | Foto: PR
Coosje Munst-Bergmans bij enkele van haar schilderijen. | Foto: PR Foto:

Expositie stillevens in De Sterrentuin

kunstkring n Prachtige stillevens van Coosje Munts-Bergmans zijn tot 7 oktober te bewonderen in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Coosje Munts begon relatief laat met schilderen. In Drenthe, waar ze een lange periode heeft gewoond, ontstond haar liefde voor schilderen.

Zij volgde schildercursussen bij Caroline Verschoor, die haar de oude technieken van verf mengen, paletopbouw en compositie leerde. Veel aandacht krijgt de opbouw van een schilderij: eerst met houtskool de compositie grofweg neerzetten en vervolgens laag voor laag met olieverf de kleurnuances, het licht en donker en de schaduwen aanbrengen. Zo ontstaan de door haar zo geliefde kleine fijne schilderijen van alledaagse voorwerpen.
Haar inspiratie en onderwerpen haalt ze uit het gewone leven: een brood op de plank, een pot met bloemen, glazen flessen, een vogeltje op een tak. Ook is zij gefascineerd door het werk van kunstschilder Henk Helmantel. Het liefst schildert Coosje Munts op masoniet, geperst hout dat door toevoeging van olie watervast is gemaakt.
Momenteel is Coosje in regio Leiden zoekende naar een atelier waar ze haar technieken, vooral het goed neerzetten van schaduwen, kan vervolmaken.

www.coosjemunts-bergmans.nl


Musical Summer Week voor kinderen

Theater n In de laatste week van de zomervakantie organiseert de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei een Musical Summer Week voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar.

Tijdens deze week, van maandag 26 tot en met vrijdag 30 augustus, staan toneelspelen, zingen en dansen centraal. Onder leiding van musicaldocent Norman van Huut en dansdocent Annette Mandos wordt gewerkt aan hoogtepunten uit een vrolijke familiemusical. Op woensdagavond is een filmavondje waarbij gezamenlijk de filmversie van de musical bekeken wordt en op vrijdag wordt de week afgesloten met een presentatie aan familie en vrienden in het minitheater in gebouw De Sterrentuin.

De deelnemers krijgen elke dag een gezonde lunch en 's middags een lekker tussendoortje. Op woensdag en vrijdag wordt ook gezorgd voor avondeten.

masterclass

Op dinsdag komt er een artiest, die in vele musicals gespeeld heeft, een masterclass geven. Hij/zij heeft veel tips en ervaring. Een mooie gelegenheid om van alle te vragen, bijvoorbeeld over hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ook zal hij/zij gaan werken aan een scène, liedje of dans. Natuurlijk wordt tot slot een foto gemaakt en kan iedereen een handtekening krijgen.

De kosten voor de hele week bedragen € 215,- 'all-in' (lunch, tussendoortjes, avondeten, drinken en de masterclass). De Musical Summer Week gaat door bij minimaal tien aanmeldingen en de inschrijving is pas definitief na betaling. Toverkids (seizoen 2018-2019) ontvangen 10 procent korting.

Mail voor meer informatie of inschrijven naar info@toverlei.nl of bel 0683171668.

Data: 26 tot en met 30 augustus

Locatie: Theater Toverlei, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp

Meer informatie: www.toverlei.nl


Kerkelijke zangmiddag met 'evergreens'

dorpskerk n Liefhebbers van bekende liederen uit de protestantse traditie zijn op woensdagmiddag 31 juli in de Dorpskerk aan het goede adres. Daar worden dan van 14.30 tot 16.00 uur gezamenlijk vele 'evergreens' gezongen, met voor ieder wat wils.

Ds. Stephan Kurtzahn leidt de bijeenkomst en belicht de achtergronden van de liederen, die door de uitleg nog meer tot de verbeelding spreken. Organist is Bep Verra.

De zangmiddag is gratis toegankelijk. Halverwege het programma is er een pauze voor een kop koffie, thee of frisdrank. De organisatie is in handen van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. De Dorpskerk ligt aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Voor wie slecht ter been is en geen vervoer heeft is er een autodienst. Bel daarvoor met Wim Uittenbogaard, tel. (071) 5415394.

Vorig jaar werd een musical gebaseerd op het boek 'Olivier Twist' van Charles Dickens ingestudeerd. Op de foto de uitbeelding van de scène waarin de weesjongen in het werkhuis vraagt om meer eten. | Foto: J.P. Kranenburg