Langere wachttijden bij bellen huisartsenpost

gezondheidszorg n Wie de huisartsenpost belt in de zomermaanden, moet er rekening mee houden dat de wachttijden langer zijn dan gewoonlijk. Probleem is een tekort aan triagisten. Dat zijn speciaal opgeleide doktersassistenten of medische studenten, die samen met de patiënten bepalen of , en zo ja waar, de patiënt beoordeeld moet worden door een arts.

De Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR), die huisartsgeneeskundige Spoedzorg levert buiten kantooruren aan de rond 300.000 inwoners van Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en omstreken, laat weten de grootste moeite te hebben om het zomerrooster rond te krijgen. "Ondanks verwoede pogingen extra personeel te werven worden wij geconfronteerd met een tekort aan triagisten gedurende de zomermaanden", aldus de SHR. Natuurlijk blijft het wel mogelijk om in levensbedreigende situaties voor de spoedlijn te kiezen zodat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Wanneer er geen sprake is van een spoedgeval, kunnen mensen ook via de website www.huisartsenpostenrijnland.nl en de link 'Moet ik naar de dokter' zelf bepalen of het noodzakelijk is de huisartsenpost te bellen, zo tipt de SHR. Ook via www.thuisarts.nl kunnen patiënten veel informatie vinden over uiteenlopende klachten en aandoeningen


Deelnemers gezocht voor knieartrose-onderzoek

Gezondheidszorg n Voor een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam worden deelnemers gezocht met knieartrose. 55 fysiotherapiepraktijken uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zetten zich in om de fysiotherapiebehandeling bij mensen met knieartrose te verbeteren. Voor het onderzoek zijn ruim vierhonderd patiënten nodig. Deelnemers moeten tussen de 40 en 85 jaar oud zijn, minimaal drie maanden knieklachten hebben, geen knie-injectie of fysiotherapie voor de knie hebben gehad in de afgelopen zes maanden en geen knieprothese of ernstige nevenaandoeningen hebben. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dr. Jesper Knoop of Willemijn van Berkel-de Joode via 06-11159181 of octopus@vu.nl (bereikbaar op maandag, dinsdag (hele dag), woensdag- en donderdagochtend).


Minder zomerinbraken in Zuid-Holland

onderzoek n Het aantal zomerinbraken in de provincie Zuid-Holland is afgelopen zomer met 12,7 procent gedaald ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er grote verschillen in het aantal inbraken. Het gemiddelde ligt op ruim 4 inbraakincidenten per 10.000 inwoners. Leiderdorp zit daar met ca. 2 ruim onder. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens.

In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Zuid-Holland in totaal 3.116 inbraakincidenten. Dit waren er 454 minder dan in de zomerperiode van 2017, waarin nog 3.570 keer werd ingebroken. Zuid-Hollanders hebben te maken met een daling van 12,7 procent, wat minder is dan de landelijke trend; die laat een daling zien van 14,1 procent.

Gemeentelijke verschillen

Inwoners van Zuid-Holland hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 4,24 inbraakincidenten per 10.000 inwoners. De gemeente Delft heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 10.000 inwoners 20,15. Ook in Midden-Delfland (17,52), Gouda (17.22) en Nissewaard (16,27) wordt er, per 10.000 inwoners, relatief vaak ingebroken.

Aan de andere kant van het spectrum hebben de gemeenten Zoeterwoude (0), Hardinxveld-Giessendam (0), Brielle (1,16) en Hillegom (1,82) de beste papieren in de provincie.

In Leiderdorp lag het aantal inbraken per 10.000 inwoners in de zomer van 2017 rond de 3, in de zomer van 2018 was dat gedaald naar ongeveer 2. Dat is een stuk minder dan in Leiden, Oegstgeest en Voorschoten die tussen de 6 en 7 uitkomen.


Rijnland controleerde kades in verband met droogte

hoogheemraadschap n Vanwege het oplopende neerslagtekort heeft het hoogheemraadschap van Rijnland vorige week drie kades in het gebied geïnspecteerd. Vochttekort kan leiden tot instabiliteit van de kering. Daarom is het belangrijk deze 'droogtegevoelige' stukken te controleren.

Bij een neerslagtekort over een lange periode neemt Rijnland maatregelen om onder andere het waterpeil op orde te houden, de stabiliteit van de kades te waarborgen en voldoende zoet water in het gebied aan te voeren. Vorige week is gestart met het vormen van een oordeel over het vochttekort op drie locaties: de NoordAase Vliet (Zoeterwoude), Linnaeusweg (Boskoop/Alphen aan den Rijn) en de Middelburgseweg (Reeuwijk). Deze drie kades vormen een indicatie voor het hele gebied.

De actuele stand van zaken over onder andere droogte en zwemwaterkwaliteit wordt gepubliceerd in de zomermonitor van Rijnland.

Mocht iemand zelf een beschadiging zien aan een dijk of kade, dan kan dat 24 uur per dag worden gemeld aan Rijnland via telefoon (071) 3063535. Medewerkers van Rijnland beoordelen dan ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.