Afbeelding
Foto: Christian Bionda

Oude Spoorbaan met 70 km/uur toch mogelijk

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Doel van de Leidse Ring Noord is het verkeer te verleiden om de kernen van Leiderdorp en Leiden heen te rijden in plaats van er dwars doorheen. En bij een lagere maximum snelheid op het 1200 meter lange traject tussen brug over de Dwarswatering en de rotonde met de N446 zou dat niet lukken, was in 2016 de redenering.

Maar nieuw onderzoek heeft de ideeën daarover veranderd. "We zijn tot het verrassende inzicht gekomen dat de Leidse Ring Noord met 70 kilometer per uur op de Oude Spoorbaan nog steeds voldoet aan de voorwaarden", aldus Gerrits.

Omwonenden van de Oude Spoorbaan verzetten zich drie jaar geleden met hand en tand maar tevergeefs tegen het plan om de maximum snelheid op te trekken van de huidige 50 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Want de hogere snelheid betekent niet alleen meer vervuiling maar ook de noodzaak voor flinke geluidsschermen die het zicht op de Boterhuispolder wegnemen. Wat hen betreft is het probleem met de optie voor 70 kilometer per uur zeker niet opgelost, zo hebben vier bewoners laten weten. De geluidsschermen blijven nodig en worden in verband met de verwachte toename van de verkeersintensiteit zelfs nog wat hoger. Tussen de Dwarswatering en de 'Koeienrotonde' – ter hoogte van de Schildwacht - worden ze 1,25 meter in plaats van 1 meter, tussen de Koeienrotonde en de rotonde met de N446 wordt de hoogte 2 meter in plaats van 1,5 meter. Wat betekent dat een flink stuk van het uitzicht op de polder verdwijnt.

De omwonenden zouden het liefst zien dat de Oude Spoorbaan met de verbreding meteen verdiept wordt aangelegd. Maar, zo liet Gerrits maandag zien, dat zou minimaal 11,6 miljoen euro duurder zijn dan het maaiveldalternatief.

De Leiderdorpse gemeenteraad buigt zich na de zomer over de tien verschillende alternatieven voor de inrichting van de Oude Spoorbaan. Die omvatten een ligging op maaiveld, op gedeelten verdiept en helemaal verdiept, waarbij steeds zowel de 80 km/uur als de 70 km/uur optie is meegenomen.


Nog zes AED's nodig in Leiderdorpse wijken

stimuleren n Leiderdorp heeft nog zeker zes AED's nodig die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een door Hartslag.nl uitgevoerde inventarisatie. Om te stimuleren dat die er komen, wil het college van burgemeester en wethouders financiële steun geven aan burgerinitiatieven om een AED in de wijk te krijgen.

Door: Corrie van der Laan

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt.

Bij de inventarisatie van Hartslag.nl is Leiderdorp ingedeeld in elf zones. In vijf daarvan, gelegen in het noorden en het zuidoosten van de gemeente, is een AED 24/7 beschikbaar of komt er binnenkort één. De meesten daarvan zijn gefinancierd via burgerinitiatieven. Maar zes zones in het midden van de gemeente zijn nog leeg.

In november vorig jaar nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan waarin het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd met een plan te komen om voldoende AED's in Leiderdorp te realiseren. Naar aanleiding daarvan heeft het college eind juni besloten om burgerinitiatieven voor een AED in een van de 'witte vlekken' zo nodig te ondersteunen met een financiële bijdrage van maximaal 500 euro per zone. Bovendien wordt de AED in het gemeentehuis in een buitenkast geplaatst, zodat ook die dag en nacht bereikbaar is.

Uit de inventarisatie van Hartslag.nl blijkt ook dat Leiderdorp genoeg burgerhulpverleners heeft met een goede spreiding over de gemeente.


Speel & ontspanningsplein

WINKELHOF • Op het 'Hemaplein' in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof ligt sinds kort pal voor sportwinkel Sport2000 een gloednieuw speel & ontspanningsplein. Bedoeld om kinderen lekker te laten spelen terwijl hun ouders even kunnen zitten, hun mobiele telefoon opladen, werken op hun laptop, hun favoriete tijdschriften lezen en iets drinken. Het plein is ingericht als een bos. Kids kunnen klimmen in een stoere boomhut, wandpuzzels doen of hun energie kwijt op de glijbaan. Ook is er een ruilkast, waar iedereen een boek of spelletje kan pakken (of achterlaten), en een touch screen voor digitale spelletjes. | Foto: PR