Binnendijk krijgt tijd om oplossingen te vinden

politiek n Wethouder Daan Binnendijk van financiën krijgt zijn zin. De gemeenteraad gunt hem de tijd om een plan met meerdere opties te maken met als doel de dreigende structurele begrotingstekorten aan te pakken, zo bleek maandagavond bij de behandeling van de Financiële Kadernota. Dat plan moet er in het voorjaar van 2020 liggen, zodat de raad bij de begrotingsbehandeling van dat jaar kan kiezen hoe ze de gaten die de komende jaren verwacht worden wil dichten.

De structurele tekorten worden vooral veroorzaakt door het extra geld dat nodig is voor de jeugdzorg – 1,3 miljoen euro per jaar – en voor de renovatie en nieuwbouw van scholen – vijf tot zes ton per jaar. Voor 2020 kunnen de problemen nog worden opgelost door een greep te doen in de reservepotten van de gemeente. Dat geeft het college van B en W tijd om een doordacht plan op te stellen voor de jaren daarna, stelde Binnendijk.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en CU-SGP vonden dat het college al eerder aan de slag moet met het vinden van geld voor de onderwijshuisvesting. Ze dienden een motie in waarin ze het college vragen daar dit jaar al mee te beginnen, zodat de renovatie van scholen niet uitgesteld hoeft te worden. Maar volgens Binnendijk is dat niet nodig. "Er valt niet één school om".