Onlogisch om jonge meeuwen te redden

In het Leiderdorps Weekblad van 26 juni stond het bericht 'Brandweer redt jonge meeuwen'.

Kan ik dan ook de brandweer bellen om een nest van een meerkoet te verplaatsen? En wel zodanig dat dit nest beter beschermd is tegen de aanvliegende meeuwen die de eieren roven?

Of kan ik de brandweer bellen als deze meerkoet, voor de derde keer eieren hebbend, uiteindelijk een aantal jongen heeft uitgebroed, maar deze jongen worden binnen de kortste keren door de zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen in de vlucht uit het water gepikt.

Kan ik de brandweer ook bellen als een eend met 14 pullen, 2e legsel, binnen een week haar jongen kwijt is, in de vlucht door meeuwen opgepikt.

Mensen, het is toch onlogisch dat wij de meeuw beschermen en dat die vogels, eenden koeten etc. die eigenlijk bescherming nodig hebben tegen deze alleseters en veelvraten aan hun lot overlaten. Vraag uzelf nu eens af: Hoeveel jonge eenden, meerkoeten en futen worden in het park de Houtkamp volwassen? Hoeveel overlast is er niet van deze veelvraat meeuwen, die zelfs de kopmeeuw (een kleiner neefje) heeft verdrongen.

Hilda Kosto, Leiderdorp


De 'Scheve Verhuurders'

Rond deze tijd is de zoveelste huurverhoging een feit. De laatste jaren zijn de huren schrikbarend gestegen. Hoe lang nog voordat 'betaalbaar' wonen onbetaalbaar wordt? En mensen massaal uit huis gezet worden, hetgeen uiteindelijk méér geld kost. Toegegeven, wooncorporaties hebben de verhuurdersheffing als krokodillentranen-excuus. Maar die berekenen ze gewoon door aan de huurders (de meest kwetsbare huurders krijgen huurtoeslag). Waar huizenbezitters allerlei gesubsidieerde mogelijkheden hebben om te verduurzamen, voelt dit toch vooral als door de regering 'gelegitimeerd stelen van de armen'! Elk jaar huurverhoging, terwijl er (vrijwel) géén verbetering is in woongenot of duurzaamheid? Hoe zit dat? Simpel, omdat het mag van deze regering. Maar het hoeft niet; er zijn ook wooncorporaties die huurmatiging voorstellen.

Door al die huurverhogingen komen steeds meer huurders in de problemen: bittere armoede en hoge schulden. Jawel! In Nederland. Zodat statushouders een volledig heringerichte woning aangeboden krijgen? Willen we daar naartoe? Neen. Al is het alleen maar om het 'zie-je-nou-wel' sentiment van PVV/FvD-stemmers NIET te voeden! Tot voor kort bestond de regel dat de huur 25 procent van het inkomen bedroeg. Inmiddels is dat opgelopen tot 40-60 procent. Hoe lang moet die verstikkende spiraal nog doorgaan voordat wooncorporaties (= sociale verhuurders) én regering inzien dat dit een onhoudbare situatie wordt? Wat als huurders massaal protesteren omdat ze het niet meer kunnen bolwerken en 'gewapend' met gele hesjes de straat opgaan…? Welke huurder loopt hier ook tegenaan en wie vragen we om eindelijk eens verantwoordelijkheid te nemen?

Wie weet het?!

Bram Willemse, Leiderdorp


Leiderdorp heeft al genoeg vertier

Graag zou ik willen reageren op de brief van mevrouw Plesman in het Leiderdorps Weekblad van 26 juni.

Ik ben het helemaal met haar eens. Maar helaas is er niet veel te ondernemen tegen de komst van een openluchtpodium in ons aller park De Houtkamp omdat dit park door de gemeente Leiderdorp is aangewezen als locatie voor grootschalige evenementen. De gemeente Leiderdorp vindt dit een positieve ontwikkeling "omdat evenementen de leefbaarheid bevorderen in het dorp, bijdragen aan de sociale cohesie en zorgen voor ontspanning". Dit staat met zoveel woorden in het recent opgestelde evenementenbeleid. Een naar mijn mening voorbarige conclusie omdat ik sterk het vermoeden heb dat velen er anders over denken. Maar beleid is beleid.

Jannie Ponema, Leiderdorp