Afbeelding
Foto:

vooruitblik n Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseren de gemeente Leiderdorp en Watersportvereniging Doeshaven deze zomer het Doeshavenconcert. Dit vindt plaats op vrijdagavond 5 juli. Zoals ieder jaar worden de bezoekers getrakteerd op een verrassende avond vol entertainment. In de aanloop naar het evenement hebben we de afgelopen weken in deze krant wat tipjes van de sluier opgelicht. Hier onder de allerlaatste vooruitblik.

De organisatie van het Doeshavenconcert is bezig met de laatste loodjes voor de lustrumeditie. Maar hoe zorgvuldig je een openluchtevenement als dit ook plant, er blijft altijd een onzekere factor: het weer. "De vooruitzichten zijn niet optimaal", zei burgemeester Laila Driessen, de stuwende factor achter het concert, maandagmiddag wat zorgelijk. Maar de voorspellingen veranderen van uur tot uur en bij het ter perse gaan van deze krant zag het ernaar uit dat het vrijdagavond droog is met een temperatuur van een graad of 18. Helemaal niet zo slecht dus.

Toeschouwers voor het gratis concert kunnen komen met de eigen boot (dat heeft de voorkeur) of een plekje zoeken op de wal. Neem in het laatste geval wel zelf een plaid of stoeltje mee. Driessen hoopt dat het publiek om half 8 al in groten getale is toegestroomd. "Dan is het podium voor jong Leiderdorps talent, laat je verrassen!"

Rond half 9 start het hoofdprogramma. Driessen heeft nu al voorpret over de openingsact. "Die is zo leuk! Maar ik kan er niets over vertellen, het moet geheim blijven voor een optimaal effect". Wat natuurlijk wel nieuwsgierig maakt.

Wat ze wel kwijt wil, is dat het concert eindigt met een grote finale waarbij het Elijah Gospel & Soul Choir samen met alle andere artiesten een slotlied zingt. En het publiek kan meezingen want de teksten zijn opgenomen in het programmaboekje dat aan alle bezoekers wordt uitgedeeld. Samen met een lichtstaaf, waarmee dan natuurlijk uitbundig gezwaaid moet worden.


Leiderdorper maakt winnende bijenfoto

wedstrijd n Ook dit jaar organiseerde Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten. Er werden 748 foto's ingezonden, veel meer dan voorgaande jaren. De jury koos daaruit als winnaar de bijgaande foto van Leiderdorper Gertjan van der Kooij, met een akkerhommel op een wilgenkatje.

Inwoners van de gemeenten die bijdragen aan het Bijenlandschap, van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop, konden meedoen aan de wedstrijd. De jury bestond uit Jan van Rijn (wethouder Hillegom), Joost Bouwmeester (natuurfotograaf) en Robbert Uittenbogaard (JUB Holland Bloembollenbedrijf). Zij keken naar: technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor (mate waarin de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen).

De eerste prijs gaat Gertjan van der Kooij. Er waren meer foto's van hommels en ook van wilgenkatjes met andere bijensoorten, maar geen daarvan had zo'n rustige achtergrond als deze foto volgens de jury. De jury is uiteindelijk gezwicht voor de warme oranje vacht van de aardhommel op dat bescheiden wilgenkatje. De prijs is een workshop natuurfotografie van Joost Bouwmeester.

De tweede prijs, een bon ter waarde van zestig euro voor tuinplanten, is voor John van Tongeren. Hij maakte een foto van een aardhommel op een vlinderstruik. Renske van den Bergh–van Hell won de derde prijs, een bijenhotel, met haar foto van een bij op een krokus.

Gezellige drukte op het water en op de kant tijdens het Doeshavenconcert van 2017. | Archieffoto
De foto die de eerste prijs won: een akkerhommel op een wilgenkatje.