Afbeelding
Foto:

Stichting Job Buddy is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse onder-

nemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen. Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers.

Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy, praat u iedere maand bij over wat gaande en actueel is. In deze aflevering geeft ze tips over hoe je slim werk kunt zoeken.

Sollicitatietips

Veel werkzoekenden melden zich aan bij allerhande vacaturezoekmachines. Een tip is om je aan te melden bij werk.nl van het UWV. Door een zoekopdracht aan te maken, vindt de vacaturezoeker automatisch vacatures die passen bij je cv en je interesses. Deze zoekmachine speurt alle vacaturesites af en maakt voor jou een mooie collectie. Je kunt kiezen of je iedere dag of over een langere periode de resultaten krijgt. Hiervan krijg je een mailalert. Vul voor het beste resultaat drie gewenste functies in. Laat deze uiteenlopen, dan vergroot je het gebied waarin gezocht wordt. Je kunt je cv op actief zetten zodat ook werkgevers jou kunnen vinden. Vergeet ook niet om je LinkedIn profiel bij te werken, maak connectie met mensen in je netwerk en bekijk de vacatures die op LinkedIn worden gepubliceerd.

Zorg ervoor dat het zoeken naar werk niet op werk gaat lijken, neem ook je momenten van ontspanning. Gebruik de tijd die je nu hebt om activiteiten te ondernemen die je energie geven. Maak een planning en blok de tijd dat je serieus vacatures bekijkt, solliciteert en zoek naar mensen in je netwerk die jou een stapje verder kunnen helpen. Maak koffie afspraken en bezoek bijeenkomsten waar je de mensen tegen komt die je graag tegen wilt komen. Maar ga ook lekker met de hond wandelen langs het strand en maak met mooi weer een fietstochtje. Kortom; zorg ervoor dat je energie op doet zodat je je zoektocht naar werk met plezier kunt blijven doen.

Richt je op beroepen met de meeste kansen! Er zijn beroepen die steeds meer zijn geautomatiseerd. Ik ken veel werkzoekenden die een administratieve baan zoeken. Dit aanbod in banen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Kijk eens naar aanverwante functies waar je met je werkervaring en competenties ook goed in zou passen. De tijd heeft niet stil gestaan, besef dat als je tien jaar geleden een administratieve baan had er veel is veranderd op het gebied van automatisering. Ben je in deze ontwikkeling niet meegegaan dan is mijn advies om een andere richting uit te denken.

Beroepen met de meeste kansen vind je met name in de zorg, horeca en onderwijs. Blijf realistisch en solliciteer gerichte op beroepen waarvoor je bent opgeleid en waar je recente werkervaring in hebt. Na zes maanden is voor het UWV werk al snel passend en moet je breder gaan zoeken. Wil je weten hoe je kans op een bepaalde baan is? Bekijk dan eens de arbeidsmarktinformatie op de website van het UWV en werk.nl. Deze kunnen je helpen om een andere keuze te maken.

Samen solliciteren is leuker

Samen solliciteren is een stuk leuker. Tijdens het sollicitatie-café heb je hier de mogelijkheid voor. Je ontmoet mensen die in dezelfde situatie zitten. Je krijgt en je kunt elkaar tips geven, elkaars brieven lezen en cv's checken. Het eerstvolgende sollcitatie-café organiseren we in samenwerking met Incluzio op 18 juli van 10.00 tot 13.00 uur in de Sterrentuin aan de Vzn Diepeningelaan 10 in Leiderdorp. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Job Buddy.

Wil je meer informatie over Stichting Job Buddy? Kijk dan eens op www.jobbuddy.org Contact leggen kan door een mailtje te sturen naar Astrid Selier astrid@jobbuddy.org