Het team van fysiotherapiepraktijk Lagas met Stefan Lagas op de onderste rij en Lucienne in het midden. | Foto PR
Het team van fysiotherapiepraktijk Lagas met Stefan Lagas op de onderste rij en Lucienne in het midden. | Foto PR Foto: PR

n Paramedisch Centrum Lagas bestaat 25 jaar

Vakgebied fysiotherapie nu veel breder

lustrum n Begonnen als fysiotherapeutische eenmanspraktijk is Paramedisch Centrum Lagas uitgegroeid tot een praktijk met negen medewerkers. Deze uitbreiding is gekoppeld aan de ontwikkelingen in de fysiotherapie, zo zegt eigenaar Stefan Lagas. De in Gezondheidscentrum Florijn gevestigde praktijk bestaat 25 jaar.

Door: Nelleke Thissen

In de beginjaren runde Lagas de praktijk geheel alleen. Maar met de groei van het aantal specialisaties in de fysiotherapie groeide ook het aantal medewerkers. Inmiddels telt Paramedisch Centrum Lagas zes fysiotherapeuten, een oefentherapeut Mensendieck/Cesar, een receptioniste en een praktijkmanager.

Veranderingen

"De maatschappij is flink veranderd in de afgelopen 25 jaar. De leefstijl van de mensen ook. Beiden hebben invloed op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Als fysiotherapiepraktijk gaan we daar uiteraard volop in mee", betoogt praktijkmanager Lucienne Lagas. Zo wonen 75-plussers als gevolg van het huidige overheidsbeleid langer thuis en moeten dus zorgen zolang mogelijk vitaal te blijven. Fysiotherapie kan onder meer met trainingen en oefeningen daaraan een belangrijke bijdrage leveren, verzekert Stefan.

Daarnaast kampen veel mensen met allerlei gezondheidsproblemen die verband houden met een veranderde leefstijl. "Ze bewegen minder en hebben een ander voedingspatroon", geeft hij als voorbeeld. Mede daardoor groeit het aantal patiënten met diabetes (Type II), luchtwegproblemen (COPD) en etalagebenen (vaatziekte). Ook hierbij kan de fysiotherapie dankzij diverse specialisaties een belangrijke rol spelen.

Variatie aan vakkennis

De medewerkers van Lagas zijn opgeleid in meerdere vaardigheden zoals manuele therapie, oedeem therapie, oncologie, Mc Kenzie therapie, sportfysiotherapie en (oefentherapie)Mensendieck. "Dankzij deze variatie aan vakkennis kunnen we eveneens de leefstijl onder de loep nemen bij de behandeling van een gesignaleerd gezondheidsprobleem", legt de praktijkhouder uit. "Zo levert bijvoorbeeld de combinatie Mensendieck en fysiotherapie een meerwaarde op omdat naast de behandeling ook de aan de klacht gerelateerde beweegpatronen van de patiënt worden aangepakt", vult Lucienne aan.

Samenwerking

Een ander aspect van de bredere behandelingsaanpak is samenwerking met andere zorgorganisaties. Met de andere partners van Gezondheidscentrum Florijn streeft Lagas een optimale bundeling van krachten in de eerstelijnsgezondheidszorg na. Tevens wordt samenwerking gezocht met andere organisaties zoals de ziekenhuizen in de regio en thuiszorgorganisaties. Maar ook met Incluzio – de dit jaar in Leiderdorp gestarte welzijnsorganisatie – zijn gezamenlijke activiteiten op de rails gezet, onder meer op het gebied van slaapoefentherapie. Daarnaast biedt Lagas samen met de GGD, Zorg en Zekerheid en de gemeente Leiderdorp het beweegprogramma 'Lekker in je Lijf' aan voor mensen met overgewicht en een kleine beurs.

"We willen als Pluspraktijk met onze fysiotherapie vooraan lopen", vat Lucienne het beleidsdoel van Paramedisch Centrum Lagas samen. Maar aan dit streven zijn de nodige eisen verbonden waarvoor de fysiotherapiepraktijk elke twee jaar wordt getoetst. "Een proef die we steeds glansrijk doorstaan", glundert Stefan.

Het zilveren jubileum wordt na de zomer gevierd met een open huis en receptie waarbij iedereen welkom is . De uitnodiging hiervoor volgt nog.


Vitality Club start in ook Leiderdorp

bewegen n Na het succes van de Vitality Club in Leiden, gaat op dinsdag 9 juli ook in Leiderdorp een Vitality Club van start.

Vitality Club is een initiatief van Leyden Academy on Vitality and Ageing en wordt mede mogelijk gemaakt Incluzio Leiderdorp. Het doel van een Vitality Club is dat ouderen elkaar motiveren om gezamenlijk dagelijkse beweging in de routine te integreren en gezonder en gelukkiger oud te worden. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag al oplevert, wordt het sociale aspect door de deelnemers zeer gewaardeerd.

Voorlopig zijn 50-plussers elke dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur welkom om onder begeleiding van een vrijwillige coach te bewegen. Het verzamelpunt is het gebouw van de Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o. aan de Boomgaardlaan 20. De oefeningen zullen matig intensief zijn en kunnen op ieder niveau worden uitgevoerd. De geringe kosten voor deelname van 1 euro per week (ongeacht het aantal keren dat men per week meedoet) zijn voor de aanschaf van materiaal. Deelname is vrijblijvend, aanmelden niet nodig.