De Peurbakkentocht, altijd hèt hoogtepunt van de Lakenfeesten. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
De Peurbakkentocht, altijd hèt hoogtepunt van de Lakenfeesten. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Vier dagen feest in Leiden

n Stadsfestival de Lakenfeesten in de startblokken

evenement n Van donderdag 27 juni tot en met zondag 30 juni viert Leiden feest. Voor de 34e keer op rij worden de Lakenfeesten georganiseerd, dit jaar onder de nieuwe noemer 'Stadsfestival de Lakenfeesten'. Een Leids feest vol tradities maar met dit jaar ook een aantal nieuwe elementen.

De Lakenfeesten trappen donderdag op het middaguur af met de zomerkermis op de Beestenmarkt. Diezelfde dag om 5 uur 's middags start Leiden Culinair: vier dagen lang fijnproeven op de Lammermarkt. Naast heerlijke hapjes en drankjes vind je hier ook volop entertainment. Voor de allerkleinsten staat vanaf vrijdag de nostalgische kermis op het Pieterskerkplein en in het weekend kun je ook terecht op Het Gerecht voor het knusse Kinderplein.

Peurbakkentocht

Op vrijdagavond begint om 19.00 uur vanaf de Apothekersdijk de Rabobank Peurbakkentocht. De organisatie heeft hard gewerkt om enkele verbeteringen door te voeren, zoals onder de startprocedure. Aanstaande woensdag en donderdag kunnen de startnummers al worden opgehaald en wordt iedere boot geïnformeerd over de start, het gewenste geluidsniveau en overige gedragsregels. De presentatie van de Peurbakkentocht is in handen van Edwin Roodhart en Rik van der Geest die dit jaar voor het eerst de krachten bundelen. Dit speakersduo wordt bijgestaan door een kleurrijke jury die bestaat uit Erick van Zuylen (voorzitter), Claudia de Zeeuw, Leendert Beekman en Michiel Hooghkamer. Na de Peurbakkentocht is er uiteraard het aansluitend feest op het Stadhuisplein.

Zaterdagmiddag worden traditiegetrouw de Dragonboat races georganiseerd op de Apothekersdijk. Dit evenement wordt dit jaar voor het eerst ook muzikaal ondersteund, dus feest gegarandeerd. Na de races kun je een lekker biertje gaan drinken op het gezellige Bierfestival op het Hooglandse Kerkplein. Wie houdt van Nederlandse meezingers, moet naar het Stadhuisplein waar diverse Nederlandse artiesten op zullen treden. Nieuw op zaterdag is de Vossenjacht van Universiteit Leiden in het kader van het 444 jarig bestaan, rondom het Pieterskwartier en het Rapenburg.

muzikale zondag

Op zondag is traditiegetrouw De Gouden Pet, een straatmuzikantenconcours op diverse plekken in het centrum met de spannende finale op het Hooglandse Kerkplein.

Als klap op de vuurpijl organiseert Minerva, in het kader van hun 41e lustrum én ter afsluiting van de Lakenfeesten, op zondagavond het Leids Grachtenconcert. Op het mooie Rapenburg wordt vanaf 19.00 uur een op en top Leids én gratis drie uur durend concert gehouden waar alle genres aan bod komen. Er zijn optredens van o.a. Mart Hoogkamer, Wesley Klein, de Leidse koren Musicalgezelschap Otis en Sempre Crescendo en de in Leiden geboren pianovirtuoos Wibi Soerjadi.

nieuwe naam

De naam van het festival verwijst naar de tijd dat de stad een bloeiende lakenindustrie had en zelfs bekend stond als lakenstad. In 1986 werden de Leidse Lakenfeesten voor het eerst georganiseerd. Sinds dit jaar heet dit festival 'Stadsfestival de Lakenfeesten'. Kijk op lakenfeesten.nl en Facebook @lakenfeesten voor meer informatie en een overzicht van het programma.


De Rode Sneakers dansen op hits van alle tijden

Shows n De Stadsgehoorzaal in Leiden was afgelopen weekend even het Rode Sneakerz Dance Theater.

Onder leiding van Kirsten Remmers hield de Leiderdorpse dansschool De Rode Sneakerz hier haar eindeseizoenuitvoeringen. Het thema was The Jukebox en in totaal werden vier shows opgevoerd.

In elke voorstelling waren hits van toen en nu te horen. Elke show was uniek met bijna vijfhonderd dansers van jong tot oud. Iedere docent heeft zijn eigen creativiteit laten zien in de diverse dansen

Een heel weekend lang konden de kinderen schitteren op het podium van de Stadsgehoorzaal voor de trotse familieleden en vrienden.

Tijdens de show op zaterdagavond werden er nieuwe docenten bekend gemaakt. Zij toonden meteen hun specialiteit in gave acts die heel wat beloofden voor het nieuwe seizoen. Het nieuwe rooster komt zo snel mogelijk online.

Overigens heeft de dansschool een leuk zomerrooster en is er elke donderdag in de vakantie de Summer Dance School. Zie ook de website rodesneakerz.nl.

De Rode Sneakers-dansers maakten er een feest van. | Foto: J.P. Kranenburg