Afbeelding
Foto: PR

Trein richting gasloze Oranjewijk stoomt door


Update n 'Realisering energietransitie in de Oranjewijk kan nog jaren duren' stond er als kop boven een interview met duurzaamheidswethouder Willem Joosten (VVD) in de vorige aflevering van deze serie (verschenen op 1 mei). Clemens van Soest, Oranjewijkbewoner en lid van de Werkgroep Oranjewijk namens belangenvereniging Buurtactief het Oude Dorp, benadrukte in diezelfde aflevering dat het geen goed idee is haastwerk te maken van het zoeken naar een alternatieve warmtebron voor de Oranjewijk. "We praten over oplossingen die 50 jaar of langer mee moeten, dan moet je geen kippendrift ontwikkelen", zo formuleerde hij het. En vanuit de gemeente hoorden de bewoners maandenlang niets over de plannen om hun de wijk aardgasvrij te maken.

Je zou bijna gaan denken dat trein richting een gasloze Oranjewijk op een zijspoor was gerangeerd.

Woningonderzoek

Tot twee weken geleden. Toen kregen de 131 Oranjewijkbewoners die zich hebben ingeschreven voor de digitale Nieuwsbrief Oranjewijk een mail waaruit blijkt dat de trein wel degelijk doorstoomt. In de mail werden de bewoners opgeroepen hun huis aan te melden voor een woningonderzoek door adviesbureau DWA. Het Bodegravense bureau is in de arm genomen door de Werkgroep Oranjewijk en de gemeente om te onderzoeken wat de alternatieven zijn voor aardgas in de Oranjewijk. Om een goed oordeel te kunnen geven, onderzoekt DWA deze en komende week twintig typen woningen in de wijk. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe goed de woningen geïsoleerd en wat hun warmtebehoefte is.

Presentatieavond

Bovendien hebben alle inwoners van de Oranjewijk en het Doeskwartier-west halverwege vorige week een uitnodiging in de bus gekregen voor een presentatieavond op dinsdagavond 2 juli. Dan wordt een overzicht gegeven van de eerste onderzoeksresultaten en worden mogelijke alternatieve energiebronnen op een rijtje gezet. Ook wordt het gebruik van de app Omons uitgelegd, die bewoners kan helpen keuzes te maken bij het duurzamer maken van hun huis.

De presentatieavond is in twee rondes, van 19.00 tot 20.15 uur en van 20.30 tot 21.45 uur. Inschrijven kan online via de registratielink op www.leiderdorp.nl/oranjewijk of telefonisch via (071) 54 58 500.


Gemeente start actie 'Zet 'm op 70!'

Afstellen n In de eerste twee maanden van dit jaar testten zeventig bewoners van de Haagse Vruchtenbuurt of hun huis ook comfortabel warm was te stoken als de HR ketel afgesteld is op 70 graden Celcius in plaats van op de gebruikelijke 80 graden of meer. Wat zo bleek te zijn (zie 'Van het gas af' aflevering 3, gepubliceerd 27 maart). De gemeente Leiderdorp start komend najaar ook met een 'Zet 'm op 70'-actie.

In de Haagse wijk werd de actie geïnitieerd omdat bewoners onderzoeken of hun wijk kan worden aangesloten op een warmtenet met een temperatuur van zo'n 70 graden. Of in de Oranjewijk een warmtenet komt is nog niet bekend maar de gemeente vindt de actie sowieso een goed idee omdat het omlaag draaien van de keteltemperatuur de energierekening verlaagt en de CO2-uitstoot vermindert.

Afbeelding