Leiderdorp moet tering naar de nering zetten

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Net als vele andere Nederlandse gemeenten is Leiderdorp in financieel lastiger vaarwater terecht gekomen door twee duidelijke oorzaken. De eerste is dat de uitgaven voor de jeugdzorg behoorlijk omhoog gaan. Over 2020 verwacht de gemeente Leiderdorp een tekort van bijna 1,4 miljoen euro. Een tekort dat volgens de wethouder Daan Binnendijk (financiën, CDA) waarschijnlijk structureel zal zijn. Tegelijkertijd komt er veel minder in kas doordat de uitkeringen uit het gemeentefonds, goed voor ongeveer van de helft van de inkomsten van de gemeenten, omlaag gaan. In 2018 is die uitkering al met ruim 700.000 euro verminderd en die trend zet naar verwachting door.

Het gat in het jeugdzorgbudget kan nu nog gedicht worden dankzij de pot 'reserve sociaal domein'. Omdat de uitgaven voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) de afgelopen jaren minder waren dan het geld dat de gemeente hiervoor toebedeeld kreeg, is die pot behoorlijk gevuld. Maar ook op de WMO zal de komende jaren meer beroep gedaan worden waarmee de overschotten verdampen.

Het college van B en W doet in de Kadernota al een aantal voorstellen om de tering naar de nering te zetten. Zo is een deel van het groot onderhoud in de openbare ruimte uitgesteld. Ook zal de renovatie van een aantal schoolgebouwen, die tot en met 2026 die op de rol stond voor een bedrag van bijna 13 miljoen euro, deels opgeschoven worden.

Ondanks de donkere financiële wolken ziet wethouder Binnendijk de toekomst niet somber in. "Het probleem in Leiderdorp is wel te overzien, ik ben vol vertrouwen dat we het gaan oplossen. Hier zit geen wanhopige wethouder."

De Leiderdorpse politiek bespreekt de Financiële Kadernota maandagavond 24 juni tijdens een openbare vergadering in het gemeentehuis.


Comité Doesbrug luidt alarmklok over plannen oude Infocentrum A4

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Het Informatiecentrum A4 is begin dit jaar gekocht door Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasserie Groep. In maart 2018 tekenden zij al een intentieverklaring met de gemeente waarbij ze aangaven dat ze het gebouw en directe omgeving wilden transformeren tot "een beleving", "een landmark dat Leiderdorp nodig heeft". Ze schetsten toen een plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen over fiets- en vaarroutes maar ook over alle highlights in de wijde regio. Waar elektrische boten gehuurd kunnen worden en waar met eigen ogen kunt zien hoe kaas gemaakt en bier gebrouwen wordt. Toen gaven ze al aan dat ze een stuk wilden aanbouwen aan de achterkant van het gebouw, waar een restaurant moet komen met uitzicht op de polder.

Om de aanpassingen mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden veranderd. Tegen het ontwerp bestemmingsplan heeft het Comité Doesbrug nu bezwaar gemaakt. Afspraken worden niet nagekomen, stelt het comité. Zo is in 2001 al afgesproken dat het comité betrokken zou worden bij het gebruik van het infocentrum, wat volgens Thunnissen en Sperna Weiland niet gebeurd is. De grote parkeerplaatsen die in de plannen staan ingetekend, doen hen vrezen dat gerekend wordt op grote aantallen bezoekers in de avond en nacht. "Het lawaai en het licht dat dit feestgeweld met zich meebrengt, zal tot ver in de polders en over de Does uitstralen en galmen", zo schrijven ze.

Het Comité Doesbrug is niet de enige die protesteert tegen de horecaplannen in de Bospolder. Ook de IVN Leidse regio en de bewonersgroep Hoogmade hebben zienswijzen ingediend. Voorzitter Bas Bijl en secretaris Piet Bekooij van de Vogelwerkgroep Koudekerk e.o. melden in een brief aan het Leiderdorpse gemeentebestuur dat ze helemaal achter de bezwaren van het Comité Doesbrug te staan. Zij zijn vooral ongerust over een toename van het aantal recreanten, waarbij met name de geplande roeibotenverhuur als een probleem wordt gezien. Zij vrezen dat vogels in de Doeshofpolder en de Munnikkenpolder worden verstoord tijdens het broeden en foerageren.


Wandelchallenge in De Bloemerd

Uitdaging n Praktijk voor Fysiotherapie Ommedijk en Maatschap Goudeket Fysiotherapie organiseren vrijdagmiddag 21 juni voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Wandelchallenge. Dit wandelfestijn door het Leiderdorpse park De Bloemerd is bedoeld voor mensen met een chronische aandoening.

De Wandelchallenge bestaat uit een route van 1,5 km door de Bloemerd, die men één, twee of driemaal kan lopen. Dat betekent dus 1,5, 3 of 4,5 km.

De gekozen afstand moet binnen een uur worden afgelegd. Wie de afstand niet zelf kan lopen, mag ook gebruik maken van een (eigen) rolstoel die dan voortgeduwd wordt door een partner of andere begeleider. Overigens mogen ook andere enthousiastelingen meelopen.

Wie mee wil doen, moet zich tussen 12.45 en 13.15 uur aanmelden bij de inschrijftafel. Deze staat bij voetbalvereniging RCL aan de Bloemerd 2 in Leiderdorp (en niet, zoals eerder aangegeven, bij EasyActive Felter). Vanaf 12.45 uur kan gestart worden, de laatste lopers moeten om 15.00 uur binnen zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro p.p. (meer geven mag ook). De volledige opbrengst wordt gedoneerd aan Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp.

Vooraf aanmelden kan bij de Praktijk voor Fysiotherapie Ommedijk, de Maatschap Goudeket Fysiotherapie en e-mailadressen info@fysiotherapieommedijk.nl of info@fysiotherapiegoudeket.nl.