Uit de Leidse grachten valt heel wat plastic op te vissen. | Foto: PR
Uit de Leidse grachten valt heel wat plastic op te vissen. | Foto: PR Foto:

Ideecafé over plastic in de Leidse grachten

Meedenken n Plastic tasjes van de markt, menukaarten van terrasboten en vele plastic flesjes belanden dagelijks in de gracht. Via rivieren drijft dit naar zee en wordt deel van de plastic soep. Hoeveel van dit afval daadwerkelijk in zee belandt, is onduidelijk. Een deel blijft namelijk hangen achter boten en riet of zinkt naar de bodem. Daarom gaan bewoners en wetenschappers samen in een citizen science project de hoeveelheid en verspreiding van dit afval in kaart brengen voor de Leidse regio. Met deze kennis kunnen maatregelen worden genomen om het probleem van plastic vervuiling beter aan te pakken.

In het Ideecafé van maandagavond 17 juni wordt informatie gegeven over het probleem van plastic vervuiling en zijn verhalen te horen van mensen die werken aan een oplossing. Fanatieke drijfvuilvissers en wetenschappers van onder andere Universiteit Leiden, TNO, Wageningen Universiteit en The Ocean Cleanup schuiven aan. Daarna is het tijd om te brainstormen en kunnen de bezoekers het nieuwe project mede vormgeven. Luister en denk vooral mee tijdens het ideecafé!

Dit citizen science project is ontstaan vanuit vragen van bewoners in Leiden. Deze vragen ontving het Citizen Science Lab naar aanleiding van een oproep in het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Universiteit zal dit project komende maanden worden opgezet.

Het Groene Ideecafé is het podium voor duurzame initiatieven in de Leidse regio en een project van stichting Ideewinkel. Het Ideecafé van 17 juni is van 20.00 tot 22.00 uur (deur open 19.30 uur) in Scheltema Leiden aan de Marktsteeg 1 in Leiden. Toegang gratis, donaties welkom! Aanmelden via ideecafe@ideewinkel.nl of Facebook.


Midzomernacht in de Hortus botanicus Leiden

optredens n Hortus botanicus Leiden maakt zich op voor het jaarlijkse Midzomernachtfeest op 21 juni. Kom genieten van de speciale bloemen die alleen 's avonds volop geuren, van de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap.

Er zijn verschillende muzikale optredens zoals dat van Popkoor Prestige - dat tevens de openingsact van de avond verzorgt – maar ook van the Stream en Bovenste Knoopje Open. In het kader van de Hortus zomertentoonstelling 'Beter met planten' komen bezoekers middel van uiteenlopende activiteiten meer te weten over geneeskrachtige planten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de geurinstallatie van Attic Lab Perfumes of leer meer over het gebruik van planten in de traditionele Chinese geneeskunde onder het genot van een kopje Chinese kruidenthee. Ook is dichter Lars van der Werf weer van de partij; uit zijn typemachine tovert hij versjes op maat. In de Oude Sterrewacht start vanaf 19.30 uur elk halfuur een inlooprondleiding. Het Hortus Grand Café is de hele avond open.

Het Midzomernachtfeest op vrijdag 21 juni duurt van 19.30 tot 00.00 uur (binnenkomen kan tot 23.00 uur). Kijk voor het volledige programma op de website hortusleiden.nl. Via de site zijn ook toegangskaarten te koop. Voor toegang tot het Midzomernachtfeest gelden de reguliere entreetarieven (8 euro per volwassene). Op vertoon van een Museumkaart, Hortus Vriendenkaart of studenten LU-card is de toegang gratis. Op de avond zelf is een beperkt aantal tickets aan de kassa verkrijgbaar.


Cursus reanimatie

EHBO n Er zijn nog twee plekken vrij voor de cursus reanimatie die de EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert op zaterdagmorgen 15 juni van 9.30 tot 13.30 uur.

Deze eendaagse cursus wordt gegeven in de lesruimte van de Leiderdorpse brandweerkazerne aan de Simon Smitweg 11 (naast het gemeentehuis). Deelnemers leren van ervaren instructeurs, in een ongedwongen sfeer, wat ze moeten doen als er iemand onwel wordt en neervalt. Doel is te leren reanimeren en de AED te gebruiken volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad.

De cursus kost 40 euro per persoon. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden deze cursus. Bel voor meer informatie met voorzitter Divera Kapteijn van de EHBO-vereniging Leiderdorp via (071) 5891171 of 06 27173041. Aanmelden kan bij Renee Vink, ledenadministratie EHBO-vereniging, Splinterlaan 187, 2352SH in Leiderdorp, e-mail ehbo2017leiderdorp@outlook.com.