Dit bord geeft aan dat honden hier mogen loslopen. | Foto: J.P.K.
Dit bord geeft aan dat honden hier mogen loslopen. | Foto: J.P.K. Foto: J.P.Kranenburg

Reuring over verruiming hondenlosloopgebieden

brieven n Het voornemen van het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders om de losloopgebieden voor honden in de parken De Houtkamp en De Bloemerd te verruimen, maakt nogal wat los in de gemeente. Het Leiderdorps Weekblad ontving de afgelopen twee weken brieven van zowel voor- als tegenstanders (zie ook pagina 5).

Tegenstanders verwachten extra overlast door loslopende honden en vrezen voor de veiligheid van met name kwetsbare parkbezoekers, zowel jong als oud. Aan de andere kant zijn voorstanders blij dat er meer mogelijkheden komen voor de vele hondenbezitters van Leiderdorp om hun huisdier wat ruimte en vrijheid te gunnen.

Wat houdt die verruiming van de losloopgebieden nu in? Wat burgemeester en wethouders betreft, mogen honden straks tussen 1 oktober en 1 april grofweg langs alle randen van park De Bloemerd loslopen. Van 1 april tot 1 oktober valt er een stukje van het losloopgebied af; honden moeten dan aangelijnd zijn rond het pad dat loopt tussen de hockeyvelden van Alecto en de volkstuinen van De Bloemhof.

In De Houtkamp mogen honden volgens de nieuwe regels tussen 1 oktober en 1 april in het overgrote deel van het park loslopen, behalve rond Brasserie Park, bij de kinderboerderij, in de heemtuin, het Waterschapsheuvelgebied en de noordkant van de grote vijver. Van 1 april tot 1 oktober moeten honden ook aan de riem in het hele middenstuk van het park.

Het vergroten van het aantal plekken waar honden los mogen lopen is afgesproken in het coalitieakkoord tussen LPL, VVD en CDA. Tot en met gisteren (12 juni) konden belanghebbenden reageren op het plan van het college. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen wordt beoordeeld of aanpassingen aan dat plan nodig zijn. Daarna neemt het college een definitief besluit.


Informatieve middag over waardig ouder worden

Senioren n De ouderenorganisatie KBO-PCOB Leiderdorp organiseert dinsdag 18 juni een informatieve middag waarin het pact 'Waardig Ouder Worden' centraal staat.

Coby Knol, lid van de Focusgroep Zingeving KBO-PCOB en docent ouderenadvisering, geeft een korte inleiding over de plaats van de laatste levensfase in het totale leven van mensen. Daarbij is ook ruimte voor interactie met de zaal: hoe denken de bezoekers zelf over het leven en wat vinden ze van alle discussies over leven en sterven. Via vragen die ieder mens zich daarbij kan stellen komen vanzelf vaak de praktische zaken aan bod. Niet alles wat kan moet.

Aanleiding voor de middag is een mooie mijlpaal die de KBO-PCOB samen met de ChristenUnie en omroep MAX kan vieren: het pact 'Waardig Ouder Worden' wordt na twee jaar officieel kabinetsbeleid.
De middag wordt gehouden in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp en begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur). Niet-leden van de ouderenbond betalen 5 euro toegang (inclusief koffie, thee en een drankje na afloop), voor leden is de middag gratis.