Loslopen alleen voor 11.00 uur

Heel wat dorpsgenoten vinden iets van honden die wel of niet los mogen in de Leiderdorpse parken. Iedereen moet ook vooral vinden wat hij of zij wil, zolang het maar niet gaat om honden die - om welke reden ook - een risico inhouden. Elk baasje weet of zijn eigen hond - door het ras, een trauma of een afwijking - onvoldoende berekenbaar is. Elk baasje is ook aansprakelijk. De korte tijd dat na een bijtincident gecontroleerd is, laat zien dat baasjes zich prima aan regels kunnen houden.

Het kan echter nog heel veel makkelijker. Misschien zijn er wel evenveel voor- als tegenstanders van het loslopen. Dat maakt het alleen maar logischer om het iedereen naar de zin te willen maken. Wat is er mis mee om bepaalde delen van het park (zoals met name de grote speelweide) voor honden vrij te geven tot 11 uur 's morgens. Dan is er sowieso al bijna niemand om last van de hollende honden te kunnen hebben. En de parkliefhebbers die honden graag aan de lijn zien, hebben na 11 uur nog zeeën van tijd over.

Zo heeft iedereen het naar zijn zin.

PM Reukers, Leiderdorp

Ruimte voor mens én dier

Politiek gaat over verschil van inzicht. Over uiteenlopende belangen. Het is dan ook niet zo vreemd, dat het plan om in Leiderdorp meer losloopruimte voor honden mogelijk te maken, enige weerstand oproept. Zoals van 'een bezorgde Leiderdorper', die in het Leiderdorps Weekblad van 5 juni (anoniem) aandacht vroeg voor kwetsbare mensen.

Uiteraard is niemand erop uit, om het kwetsbare mensen extra lastig te maken. Maar dat is natuurlijk niet de strekking van het plan. En het is een enigszins kwalijke suggestie, dat hondenbezitters of mensen die voorstander zijn van meer losloopgebied hier wel op uit zouden zijn, of er geen oog voor zouden hebben. Niemand maar dan ook niemand wil dat kwetsbare mensen, of wie dan ook, de dupe worden van dit of enig ander gemeentelijk beleid.

Verstandig beleid en een goede uitvoering daarvan moeten het mogelijk maken, dat het voor iedereen prettig wonen en leven is in Leiderdorp. Voor mens en dier. Voor alle inwoners, ook voor die vele inwoners die zo genieten van hun hondje en daar door de noodzakelijke dagelijkse beweging en het sociale contact baat bij hebben. En die hun trouwe viervoeter af en toe, op sommige plekken, de ruimte willen gunnen om even in vrijheid los te rennen. Waarbij gelet wordt op ieders veiligheid. Maar dat is vanzelfsprekend.

Het nieuwe losloopbeleid van de gemeente afkeuren vanwege incidenten met honden zou jammer zijn. Incidenten zijn betreurenswaardig en moeten voorkomen worden. Daar moeten we met zijn allen voor zorgen, hondenbezitters en andere inwoners van Leiderdorp, al dan niet kwetsbaar. En heus, met zijn allen kunnen we dat.

Platform Hondenvrienden Leiderdorp

'College, begin er niet aan!'

Het voornemen van het College van B&W om de losloopgebieden voor honden te verruimen houdt in dat onze prachtig aangelegde parken grotendeels vrij gebied worden van loslopende honden. Dat vind ik een slechte zaak.

In de conceptbeleidsregel van het college van B&W wordt niet gesproken over enige afzetting van de aangewezen gebieden. Dat betekent dat de honden uiteindelijk geheel vrij spel hebben in nagenoeg het gehele park. Mijn grote zorg is dat spelende kinderen niet meer veilig zijn in onze parken. Zij moeten daar kunnen lopen en spelen zonder dat ze bang hoeven te zijn voor loslopende- en blaffende honden die tegen je op springen. Loslopende honden betekent ook dat vogels, eenden en andere beesten in de parken opgejaagd zullen worden, want honden zijn van nature toch jagers. Natuurlijk zijn er nu al hondenbezitters die met hun honden los door de parken lopen, maar die kunnen nu nog aangesproken worden op hun gedrag, al staan ze daar lang niet altijd voor open.

Het nieuwe beleid geeft natuurlijk ook veel extra vervuiling in de parken met hondenpoep. Zeker als die beesten loslopen, is er geen controle meer op de plekken waar ze hun behoefte doen waardoor er nog meer stront op de (speel)grasvelden komt te liggen.

Mijn volgende zorg is: wie er gaat handhaven op de beleidsmaatregel. Leuk om af te spreken dat honden van 01-10 tot 01-04 bijna de gehele Houtkamp mogen doorkruisen, maar dat zal in de overige perioden echt niet anders zijn. En volgens mij zitten de Boa's ook niet te wachten op een controlerende taak hier, want die krijgen natuurlijk ook van alles naar hun hoofd.

Dus college en gemeenteraad….begin er niet aan. Er wordt een prachtig losloopgebied gecreëerd in het Goybos nabij de pannenkoekenboerderij. Laten de hondenbezitters daar naar toe gaan om met hun honden te lopen, te rennen en te ravotten. Dan houden wij onze prachtige parken in ere voor de recreanten, (oudere) wandelaars en spelende kinderen, waar ze uiteindelijk voor zijn aangelegd.

Een bezorgde burger uit Leiderdorp.

(Brief ingekort door de redactie)