Afbeelding
Foto:

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 6 juni, 20.00 uur

SÉRAPHARINE

Ze schilderde niet om haar doeken te verkopen of beroemd te worden. Ze deed het omdat haar engelbewaarder het haar influisterde. En omdat het haar troost bracht. Net zoals de natuur dat deed. En toen werd deze ietwat simpele ziel ontdekt. En alles veranderde. Dat is het verhaal van Séraphine, nu bekend als Séraphine de Senlis.

Donderdag 20 juni, 14.00 uur

STILL LIFE

John May is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Met zijn zeer perfectionistische instelling probeert hij zoveel mogelijk informatie over de overledene te achterhalen, zodat er een passende uitvaart geregeld kan worden waar uiteindelijk niemand anders bij zal zijn dan hij.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang € 7,50, donateurs €5,00. Betaling contant aan de zaal.


Duurzaamheidsleningen nog niet bekend genoeg

evaluatie n De mogelijkheid om bij de gemeente Leiderdorp een lening aan te vragen om een woning of bijvoorbeeld een club- of schoolgebouw duurzamer te maken, is nog niet voldoende bekend. Dat valt op te maken uit een vorige maand verschenen evaluatie van de gemeente en de Omgevingsdienst West-Holland. Van het totale budget voor leningen van 1,3 miljoen euro was per 31 december 2018 nog 750.000 euro in kas.

Door: Corrie van der Laan

Inwoners van Leiderdorp kunnen al sinds 2012 een lening bij de gemeente aanvragen voor duurzaamheidmaatregelen aan hun woning. Sinds die tijd zijn er in totaal 109 aanvragen gedaan, waarvan er 74 zijn toegewezen en 3 nog in behandeling zijn. 20 aanvragen zijn door de indieners weer gecanceld, de overigen zijn afgewezen. De toegewezen leningen waren bedoeld voor in totaal 90 duurzaamheidsmaatregelen, waarbij het leggen van zonnepanelen verreweg het meest voorkwam (68 maal).

Doelgroepen als scholen, verenigingen en maatschappelijke instellingen kunnen sinds 2017 een stimuleringslening aanvragen om hun gebouwen te verduurzamen. Maar hier wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. In totaal zijn in 2017 twee leningen verstrekt, één voor zonnepanelen en één voor zonnepanelen in combinatie met led-verlichting. In 2018 is geen enkele aanvraag binnengekomen.

Dankzij de leningen wordt nu jaarlijks 130 ton CO2 bespaard. Wat overigens maar een fractie is van de totale Leiderdorpse uitstoot die wordt becijferd op 121.200 ton per jaar. Toch zijn de leningen belangrijk, vinden de opstellers van de evaluatie, omdat Leiderdorpers die het niet van hun spaargeld willen of kunnen betalen zo toch gestimuleerd worden om te verduurzamen of energie te besparen.

In de evaluatie wordt een aantal aanbevelingen gegeven om de leningen effectiever te maken. Zo moet het bestaan van de stimuleringslening bekend gemaakt worden bij de doelgroepen. Die stimuleringsregeling zou ook uitgebreid moeten worden naar bedrijven.

Voor particulieren zou het ook mogelijk moeten worden een duurzaamheidsregeling aan te vragen voor maatregelen als duurzame afvoer van hemelwater en het verwijderen van de gasaansluiting. Daarnaast zouden inwoners die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, gebruik moeten kunnen maken van de duurzaamheidslening om in te stappen in een zonnepanelencoöperatie in hun directe omgeving.