Wethouder Daan Binnendijk, burgemeester Laila Driessen en MEC-medewerkster Marieke Weishaupt met een aantal jonge natuurliefhebbers bij de plantenbak. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk, burgemeester Laila Driessen en MEC-medewerkster Marieke Weishaupt met een aantal jonge natuurliefhebbers bij de plantenbak. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Vernieuwde MEC geeft duurzaamheid                         een prominente plaats in Leiderdorp

Door: Marieke van Leeuwen

heropening n Na een verbouwing van zeven maanden is woensdagmiddag 29 mei het totaal vernieuwde Milieu Educatief Centrum aan de Van Diepeningelaan 110 in Leiderdorp feestelijk heropend. Het MEC, dat tot voor kort bekend stond als organisatie die met name activiteiten organiseert voor basisscholen, maakte van deze gelegenheid ook gebruik om zich te presenteren onder een breder publiek. Het is tenslotte een centrum voor natuur-en duurzaamheidseducatie voor alle leeftijden. Iedereen was dus welkom om een kijkje te nemen bij de uitgelichte thema's rondom duurzaamheid.

De heropening werd verricht door burgemeester Laila Driessen samen met heel wat jonge Leiderdorpers die plantjes mochten planten in bak tegenover de ingang. De deuren, aan de zijkant van gebouw De Sterrentuin, werden vervolgens officieel geopend door de burgemeester en wethouder Daan Binnendijk.

Buiten naar binnen

De verbouwing en het verbreden en verfrissen van het onderwijsaanbod van het MEC heeft alles bij elkaar zo'n 95.000 euro gekost. Maar dan heb je ook wat. Blikvanger in de totaal nieuw ingerichte ruimte is een prachtige fotowand die park De Houtkamp toont, gezien vanaf de Laan van Berendrecht. De groene kleur van de zomerse bomen komt terug in de rest van het interieur.

Er is veel te ontdekken en beleven, zoals de onderwaterwereld van De Houtkamp en opgezette lokale dieren, die je natuurlijk ook even een aai over de bol kunt geven. Ieder seizoen worden de verschillende ontdekhoeken in het MEC aangepast aan wat er buiten te zien is. Zo wordt met deze verbouwing een stukje buiten naar binnen gehaald waardoor mensen geprikkeld worden ook zelf op zoek te gaan naar al het moois dat De Houtkamp te bieden heeft. Naast dit thema 'natuur en biodiversiteit' is het nieuwe MEC ook dé plek in Leiderdorp voor informatie en vragen over energie en klimaat, grondstoffen en afval, voedsel en water.

Bewonersmarkt

Woensdag werd in het MEC ook meteen de halfjaarlijkse bewonersmarkt georganiseerd. Die vanzelfsprekend 'duurzaamheid' als thema had. Leiderdorpers konden kennis maken met onder meer De Straatjutters, de energie ambassadeurs en de coach Goed Inzamelen. Deze laatst genoemde gaf uitleg over de grondstoffen die wij inzamelen met het afval dat we weggooien. Zo werd getoond hoe van plastic afval uiteindelijk een fleecedekentje gemaakt kan worden. Daarnaast was er van alles te beleven en onderzoeken voor de kinderen.

De medewerkers van het MEC hopen dat veel Leiderdorpers hun weg naar het centrum zullen weten te vinden. Binnenlopen om even rond te kijken, met een vraag of voor een praatje over duurzaamheid kan tijdens de openingstijden (woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur) en als er een medewerker aanwezig is. Elke woensdag- en zondagmiddag zijn er activiteiten voor kinderen.