Afbeelding
Foto: J.P.Kranenburg

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woor-

den bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Meer ruimte voor honden betekent beperking voor kwetsbare mensen

In het Leiderdorps Weekblad van 22 mei wordt op de Gemeente aan Huis-pagina aangekondigd dat het college van burgemeester en wethouders het voornemen heeft om in de parken De Houtkamp en De Bloemerd de bestaande losloopgebieden voor honden te verruimen. Wat heeft dit voor gevolgen voor recreatie en natuurbeheer in De Houtkamp en voor de sportverenigingen, de sporters en alle andere gebruikers van De Bloemerd? Zoals schoolkinderen, volkstuinders, paarden met ruiters enz.?

Niet genoemd wordt het veiligheidsaspect, met name het verhoogde risico op hondenbeten. In de openbare informatie van de 'Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland' staat vermeld dat in Nederland elk jaar zo'n 150.000 mensen door honden worden gebeten. Gemiddeld is dertig procent van deze bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen zijn vaker slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen. Omdat kinderen zich vaak met hun gezicht op 'bekhoogte' bevinden, zijn de gevolgen bij hen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Volwassenen worden relatief vaker in hun handen, armen of benen gebeten. Als een kind door een hond gebeten wordt, is de kans groot dat zo'n gebeurtenis- afhankelijk van de aard van de verwondingen- leidt tot een levenslange angst voor honden. Een goede reden om honden aangelijnd te houden!

De genoemde Raad van Beheer streeft ernaar door goede voorlichting het aantal bijtincidenten te verminderen maar wijst ook naar de verantwoordelijkheid van gemeenten. Het gaat dan om de handhaving, bijvoorbeeld na een bijtincident, gebruik van muilkorf, goede erfafscheidingen van percelen, enz.

Bescherming van de natuur, de mooie bloemrijke bermen, beschermde vogels, onbezorgd door de voornoemde parken kunnen bewegen is een vrijheid die voor kwetsbare mensen ( oud en jong) een beperking worden als losloopgebieden meer ruimte gaan krijgen. Bovenstaande informatie en de zorgelijke reacties in de omgeving geven mij voldoende redenen om hiervoor extra aandacht te vragen.

Een bezorgde Leiderdorper

(schrijver bekend bij de redactie)


Tweehonderd roeiteams meten krachten op Dwarswatering

ROEIEN • Op de Leiderdorpse Dwarswatering wemelde het zaterdag 1 juni van de wedstrijdroeiboten. Tweehonderd roeiteams van 25 vereniging uit het hele land waren naar Leiderdorp gekomen voor de 36ste editie van de Northwave Asopos Driekamp. Verdeeld over negentien categorieën, variërend van skiff tot 8 met stuurman/-vrouw, maten ze hun krachten op drie afstanden, de 250, 500 en 1250 meter. De wedstrijd werd georganiseerd door de in Leiderdorp gevestigde Leidse studentenroeivereniging Asopos de Vliet. | Foto: J.P. Kranenburg


Uitleg over depressie en burn-out

voorlichtingsavond n GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen-Holland Rijnland organiseren maandag 24 juni in Leiden een voorlichtingsavond over depressie en burn-out plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in de Vredeskerk (van Vollenhovekade 24) en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Een depressie en een burn-out zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Veel van de symptomen komen met elkaar overeen maar er zijn ook duidelijke verschillen. Tijdens deze avond wordt uitleg gegeven over wat een depressie en burn-out eigenlijk is en welke mogelijkheden er zijn om hier iets aan te doen.

Een ervaringsdeskundige vertelt hoe het is om een depressie of burn-out te hebben en hoe je hiermee omgaat. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen.

Voor meer informatie: bel (071) 8908888 of kijk op www.rivierduinen.nl/agenda.