Drukte bij pleisterplaats De Hollandsche Tuyn. | Foto: J.P. Kranenburg
Drukte bij pleisterplaats De Hollandsche Tuyn. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Lustrumeditie Amuse Notenpad met tropische temperaturen

evenement n De lustrumeditie van het Amuse Notenpad was meteen de warmste die het Leiderdorpse evenement tot nu toe heeft beleefd. Maar de deelnemers hadden geen last van de hitte, weet organisator Annemiek de Groot. "Er stond gelukkig een lekker windje. En op alle pleisterplaatsen waren parasols neergezet zodat er altijd een plekje in de schaduw te vinden was."

Voor de vijfde maal was zondag 2 juni een route uitgezet langs Leiderdorpse horecagelegenheden. Op acht plekken in het dorp kregen de 175 deelnemers een bijzonder hapje met bijpassend glas wijn – of desgewenst fris of bier- wat ze konden nuttigen onder de klanken van live muziek. De route was uitstekend te doen met de fiets en dat was dan ook met vette stip het meest populaire vervoersmiddel. Voor de wandelaars reden er tuktuks tussen de Hollandsche Tuyn in het oude dorp en brasserie Meelfabriek Zijlstroom aan de Zijldijk. Een service die op deze eerste tropische dag van het jaar zeker geen overbodige luxe was en waarvan volgens De Groot aardig wat gebruik is gemaakt.

Achteraf was De Groot naar eigen zeggen "een tevreden mens". "Het was weer zo leuk, volgend jaar gaan we gewoon door met de zesde editie."


Neem een kijkje in de archeologieTENT

onderzoeken n Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni onderzoeken archeologen onder leiding van Julia Chorus vondsten uit Leidse bodem in hun archeologieTENT in Park Matilo en op het Stadhuisplein in Leiden.

De vondsten van het kampdorp bij het Romeinse fort Matilo lagen al een tijdje te wachten om goed onderzocht te worden. Belangstellenden kunnen nu zelf meedoen met dit onderzoek en de TENToonstelling bekijken. Ook zijn er leuke Romeinse workshops over Romeins textiel, wol spinnen en weven en het maken van een amulet.

De onderzoeksTENT staat op 8 juni van 11.00 tot 16.00 uur op het Stadhuisplein, op zondag 9 juni van 11.00 tot 16.00 uur in Park Matilo en om maandag 10 juni van 11.00 tot 16.30 uur op beide plekken. Zondag in Park Matilo zijn er, naast de workshops, extra veel activiteiten. Om 13.00 en 15.00 uur geeft Claudia Thunnissen een rondleiding, er is een speurtocht langs Romeinse voorwerpen uit de vicus en de Wijnvereniging van Matilo laat haar wijn proeven.

Maandag vaart tussen het Stadhuisplein en Park Matilo een Romeinse pendelboot met een Romeinse verteller aan boord. Kaartjes - inclusief een korte rondleiding over Park Matilo - zijn te koop bij de onderzoeks-TENTEN en kosten €2,50 p.p. Meer informatie, ook over de vaartijden, op www.parkmatilo.nl of kijk op Facebook: Romeinse vicus aan de Rijn.


Aandacht voor Art Nouveau uit Polen

lezing n Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin geeft dinsdag 11 juni bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over Poolse kunstenaars uit de 'Art Nouveau'-periode.

Schoonheid en bekendheid gaan niet altijd hand in hand. Weinig Nederlanders hebben van Wojciech Weiss en Jacek Malczewski gehoord. Zowel Weiss (1875-1950) als Malczewski (1854-1929) worden tot de stroming 'Jong Polen' gerekend. En wie eens een werk van Stanislaw Wyspianski (1869-1907) heeft gezien, wil meer. Bij hem gaan bij zijn glas-in-loodramen aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van Art Nouveau hand in hand met een diepere iconografische inhoud. Hij wordt dan ook gezien als een van de grootste kunstenaars in het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit de hoofdstad van een dubbelmonarchie was geweest: die van Polen en Litouwen. Tot op heden bepalen de schilderachtige sporen van de geschiedenis er het straatbeeld. Een stad ook, die in de 19e eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.

Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin toont in Nederland volstrekt onbekende Poolse kunstenaars uit die tijd en hun prachtige schilderijen, glas-in-loodramen en tekeningen. Dit alles geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt. De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden: 8 euro.


Op pad met de tuktuk. | Foto: PR
Deel van een glas-in-loodraam van Stanislaw Wyspianski. | Foto: PR