Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen
Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Het begon met een uit aardappel gesneden roos

n Gerda en Koos Gijzenij vijftig jaar getrouwd

Huwelijksjubileum n De horeca bracht Gerda en Koos Gijzenij bij elkaar en bleef in hun huwelijksleven het centrale thema. Op 29 mei was het echtpaar vijftig jaar getrouwd en werd door burgemeester Driessen in de bloemetjes gezet.

Door: Nelleke Thissen

Gerda Gijzenij-Mallo (71) bracht haar jeugd door in Leiden (Bernhardkade). Na haar middelbare schooltijd rondde ze de opleiding Kinderverzorgster (INAS) af, maar dit beroep heeft ze nooit uitgeoefend. Werken in de horeca vond ze veel aantrekkelijker. Ze kreeg een baan in Leiden bij de Alberts Corner waar ze Koos Gijzenij (75) ontmoette. Zijn wortels liggen aan de Lage Rijndijk in Leiden. Hij deed als beroepsopleiding de koksschool en heeft vervolgens jarenlang als kok gewerkt. Ook tijdens zijn diensttijd bij de marine. Koos legde in zijn kookkunst veel creativiteit en heeft daaraan een prachtige carrière te danken.

Roos

Die begon bij de Alberts Corner waar hij Gerda leerde kennen. Om indruk te maken sneed hij van een aardappel een prachtige roos voor haar. Als nuchtere reactie liet ze hem weten: "Ik heb liever echte rozen". Twee jaar later trouwde het stel in het Leidse stadhuis. Een prachtige bruiloft compleet met koetsjes.

Ze gingen op kamers wonen in de Decimastraat. Later kochten ze een huis aan de Morsweg. Gerda stopte met werken toen hun zoon werd geboren, maar deed wel veel vrijwilligerswerk, onder meer als ouderraadslid van de school van hun kind. Na een aantal jaren trok de arbeidsmarkt weer. Ze ging aan de slag bij Zorg & Zekerheid waar ze tot haar pensioen bleef.

Koos werkte na de Alberts Corner bij gerenommeerde restaurants waaronder Oudt Leyden, De Beukenhof (Oegstgeest), De Kievit (Wassenaar) en De Hoogwerf (Den Haag). De keuken van een serviceflat in Voorschoten was de laatste waarin hij de scepter zwaaide. Na 32 jaar beëindigde hij daar zijn loopbaan als kok.

'Kunst in Suiker'

Maar daarna stilzitten was er niet bij. Door zijn restaurantwerk had Koos zich het creëren van prachtige suikerdecoraties voor desserts en taarten eigen gemaakt. Hierin ging hij zich verder specialiseren en hij richtte zijn eigen bedrijf in suikerdecoraties op.

Hij volgde cursussen in eigen land en België, Frankrijk en Zwitserland. Al gauw had Koos Gijzenij met deze techniek naam en faam opgebouwd. Het aantal bestellingen steeg rap. Ook gaf de inmiddels routinier geworden Koos zelf de nodige cursussen en demonstraties. Aan huis had hij een eigen atelier. Dat werd al snel te klein, maar uitbouwen mocht de suikerkunstenaar niet. Daarom zochten Koos en Gerda naar een woning waar dit wel mogelijk was en die vonden ze in de Leyhof in Leiderdorp. Daar hebben ze jarenlang hun bedrijf/atelier gehad.

Gerda verzorgde de administratie, bestellingen, verpakking en ontvangst van bezoekers. Koos maakte de decoraties. Een bijzondere techniek door suiker te trekken en te blazen. "Een heel secuur werkje dat vingertoppengevoel vereist", verklaart hij. Prachtige exemplaren heeft hij gemaakt onder meer in de vorm van bloemen, een racewagen en zwanen. De suikerkunstenaar leverde ook creaties voor (bruids)taarten van beroemdheden zoals Frans Bauer en André Hazes.

Uiteindelijk hebben ze hun suikeratelier zo'n twintig jaar gehad. Het bracht hen vaak in binnen- en buitenland voor bijvoorbeeld bezoek aan beurzen en groothandels en voor deelname aan wedstrijden die Koos geregeld won.

Nu doen ze het rustig aan. Ze wandelen, fietsen en lezen graag. Ook gaan ze geregeld op vakantie. En thuis genieten ze van het prachtige uitzicht van hun mooi appartement aan de Oude Rijn. "Weer terug naar deze rivier", lacht Koos verwijzend naar zijn geboorteplek aan de Rijndijk.


Buitenspeeldag voor alle kinderen

Natuurspeeltuin n Ook kinderen met een beperking kunnen tijdens de Buitenspeeldag, woensdag 12 juni, lekker spelen in natuurspeeltuin De Dwarstuin in het Leiderdorpse park De Bloemerd. De Dwarstuin is daarvoor aangepast. De paden zijn half verhard en de speelaanleidingen zijn zo aangepast dat kinderen in een rolstoel er ook bij kunnen.

Op 12 juni van 13.30 tot 16.30 uur is het voor alle kinderen leuk om kennis te maken met de natuurspeeltuin. Een plek om lekker te spelen met zand en water en een hut te bouwen van takken. Misschien zijn er al bessen en aardbeien rijp om te proeven.

Vrijwilligers van de tuin zorgen voor limonade en thee. Er kunnen natuurschilderijtjes en gezonde fruithapjes gemaakt worden. Kijk voor meer informatie op www.natuurspeeltuin.nl of bel 06 40499313.

Gerda en Koos Gijzenij op hun bruiloftsdag, 29 mei 1969.