Afbeelding
Foto:

Stichting Job Buddy is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers. Doel is om gezamenlijk werk-

zoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen. Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers. Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy, praat u iedere maand bij over wat gaande en actueel is. In deze aflevering belicht Astrid (HR professional en loopbaancoach) de problemen op de arbeidsmarkt van twee kanten: vanuit het bedrijf en vanuit de medewerker.

Aandacht voor je personeel

Uit recent onderzoek blijkt dat er op dit moment in bijna alle branches een tekort is aan goed gekwalificeerd personeel. Gemiddeld is 46 procent van alle vacatures op dit moment lastig in te vullen. In de bouw is dit zelfs 58 procent. Maar de grootste problemen zien we in de zorg, onderwijs, techniek en de horeca. Daar zitten ze met de handen in het haar.

Werkgevers beseffen dat ze moeten voorkomen dat in deze tijd hun personeel gaat uitkijken naar een andere baan of wordt weggelokt door een recruiter. Werkgevers zullen iets extra's moeten doen. Maar hoe pak je dat aan?

Allereerst zorg je ervoor dat je HR- (Human Resources) beleid aansluit op de doelstellingen en de toekomstverwachtingen van de organisatie. Welke mensen heb je op welke plaats nodig, hoe ga je in deze mensen investeren zodat je ze bindt en boeit? Weet waar de uitdagingen liggen van je medewerkers. Luister en reageer. Hoe groot is je verloop en hoe speel je daar tijdig op in? Participeer op onvoorziene situaties. Betrek je medewerkers, laat ze meedenken en geef ze een rol, met name bij de werving en selectie. Laat je gewaardeerde en gemotiveerde medewerkers jouw nieuwe medewerkers aandragen en beloon ze voor een geslaagde match.

Het geluk van medewerkers op de werkvloer hangt af van een aantal factoren. 'Zinvol werk' heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand, mensen voelen zich prettig als ze zinvol een steentje bijdragen aan het organisatie doel. Deel dus met de medewerkers de missie, visie en doelstelling van de organisatie.

Daarnaast is verveling funest voor de motivatie en het werkgeluk van de werknemer. Waar ligt de uitdaging? De werknemer die uitgedaagd wordt, zal zich niet snel vervelen en blijft vaak langer bij dezelfde organisatie werken.

Besef dat medewerkers vaak meer tijd door brengen met collega's dan met familie en vrienden. Zorg ervoor dat de sfeer goed is, dat er saamhorigheid heerst. Doe ook eens wat gezelligs met elkaar, heb aandacht voor de mensen die bij je werken. De mensen in de omgeving van de werknemer hebben een grote impact op het werkgeluk. Aandacht onder elkaar maar vooral vanuit het management weerhoudt mensen om weg te gaan. Hoe langer iemand voor de organisatie werkt, hoe groter de band. Onderdeel ergens van uitmaken is deels de oorzaak van succes.

Werknemers die zich gewaardeerd voelen en trots zijn, praten enthousiast over de werkgever. Een betere reclame kun je niet hebben.

Kijk voor meer informatie over Stichting Job Buddy op www.jobbuddy.org Contact leggen kan door een mailtje te sturen naar Astrid Selier astrid@jobbuddy.org.


Positieve jaarcijfers voor Alrijne Zorggroep

jaarrekening n De Alrijne Zorggroep zat over 2018 weer in de zwarte cijfers. Dat blijkt uit de financiële jaarrekening die vorige week dinsdag werd gepubliceerd. De zorggroep, waaronder ook Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp valt, heeft vorig jaar een winst van 4,4 miljoen euro behaald.

Door iedereen in de zorggroep, met zo'n 3800 personeelsleden, is in 2018 goed gelet op de kosten en op mogelijke besparingen. Voor patiënten en huisartsen was het duidelijk welke zorg op welke locatie van Alrijne geleverd werd, waardoor er een duidelijk herstel te zien is van het aantal poliklinische afspraken en medische ingrepen.

Mark de Jong, Raad van bestuur Alrijne Zorggroep: "We zijn enorm trots op deze cijfers. Het is niet altijd gemakkelijk geweest voor de medewerkers van Alrijne de afgelopen jaren. De broekriem moest behoorlijk worden aangetrokken. Zonder de flexibiliteit en continue inzet van onze medewerkers hadden we dit prachtige resultaat nooit kunnen realiseren. Zij zijn cruciaal voor patiënten en cliënten. We zijn hen veel verschuldigd."

Door herstelmaatregelen hield de zorggroep regie op de uitgaven en werd er geïnvesteerd om altijd goede zorg in de regio te kunnen blijven bieden.