Onderzoek naar fusie nodig voor totaalplaatje

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Maar alle partijen willen een gefundeerd besluit kunnen nemen. Daarom vroeg de vorige gemeenteraad in mei 2017 unaniem om onderzoeken naar twee scenario's: het voorzetten van de huidige regionale samenwerking en een fusie met de gemeenten in de Leidse regio.

Het eerste onderzoek is een maand geleden gepresenteerd. Daaruit bleek dat Leiderdorp goed samenwerkt in de regio en daar ook voordeel van heeft, maar dat het niet lukt om gemeentegrens overstijgende problemen op gebied van verkeer, woningbouw en duurzaamheid op te lossen.

Nu moet het tweede onderzoek, naar de plus- en minpunten van een fusie, er ook snel komen, vinden alle fracties. "Dan krijg je een totaalplaatje op basis waarvan je conclusies kan trekken en besluiten kan nemen", zo verwoordde GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud het.


Geen extra geld voor Dierenambulance

Politiek n De regionale Dierenambulance krijgt geen cent extra van de gemeente Leiderdorp.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten het verzoek van de Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance - Vogelasiel Regio Leiden voor een bijdrage in de kosten van het vervoer en de opvang van wilde dieren af te wijzen. Ook wil het college niet in de buidel tasten om, naar rato van het aantal inwoners, het jaarlijks tekort van de Dierenambulance te dempen, dat momenteel rond de 40.000 euro schommelt.

Reden voor de afwijzing is dat Leiderdorp nu al betaalt wat wettelijk verplicht is, en dat is alleen een bedrag voor het vervoer en de opvang van gezelschapsdieren.

Raadslid Joost Bruggeman van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) toonde zich tijdens de raadvergadering van maandagavond 20 mei teleurgesteld over het collegebesluit. "Betekent de afwijzing dat Leiderdorp voortaan zelf gewonde wilde dieren gaat ophalen?", zo vroeg hij wat ironisch.

Volgens fractievoorzitter Jeroen Hendriks van D66 is het wellicht tijd om voor een politieke discussie: "Hebben we als raad extra geld over voor de Dierenambulance of niet?"

Voor wethouder Daan Binnendijk (CDA) was dat reden meteen maar een waarschuwing af te geven. "De financiƫn staan in Leiderdorp behoorlijk onder druk. Het zou onverstandig zijn om geld uit te geven aan zaken die niet verplicht zijn. Houd nog even de hand op de knip."


Snel AED's in wagens BOA's

hulpverlening n In auto's van de Leiderdorpse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) komt zo snel mogelijk een AED (Automatische Externe Defibrillator). Dat beloofde wethouder Daan Binnendijk (CDA) tijdens de raadsvergadering van maandagavond 20 mei.

Eind april liet het college weten dat het niet mogelijk is een AED te plaatsen in alle gemeentelijke voertuigen. De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) had daarom gevraagd maar na onderzoek bleek dat lang niet alle betrokken medewerkers zagen dat zitten. De helft van hen gaf dat ze zichzelf niet weerbaar genoeg achten om hulp te bieden bij een hartstilstand.

Bij de BOA's speelt dat probleem niet, die zijn allemaal getraind in het bedienen van een AED.


Oude politiebureau wordt appartementengebouw

Woningbouw n Het voormalige Leiderdorpse politiebureau wordt omgebouwd tot appartementencomplex.

In het gebouw op de hoek van de Hoogmadeseweg en de Simon Smitweg komen 45 kleine appartementen, waarvan de twintig kleinste sociale huurwoningen worden. De vijfentwintig wat grotere appartementen worden verhuurd in de vrije sector waar ze in de categorie 'middelduur' zullen vallen.

De Nationale Politie heeft het gebouw vorig jaar verkocht aan een projectontwikkelaar. Inmiddels is gestart met de voorbereidingen voor de transformatie van kantoor naar woningen. De hele binnenkant gaat op de schop en bovendien wordt het gebouw uitgebreid binnen de bestaande bouwmogelijkheden.

Maandagmiddag 20 mei was er een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis waar de plannen zijn toegelicht. Als volgende stap wordt nu de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.

De politie wil ook het pand aan de Elisabethhof 7 afstoten. Wat hier gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.


GroenLinks naar Van der Marckstraat

wijkactie n GroenLinks Leiderdorp strijkt zaterdag 25 mei neer in de Van der Marckstraat. De nauwe doorgang is al jaren een knelpunt waarvoor de gemeente geen passende oplossing heeft gevonden. Tijdens haar maandelijkse wijkactie peilt GroenLinks vanaf 11.15 uur de meningen van omwonenden en vissen de 'groene hesjes' en passant wat rommel uit de struiken en van de straat. Het verzamelpunt van de wijkactie is nabij het schoolplein langs de Vronkenlaan.