Hoogheemraad Marco Kastelein (rechts), wethouder Rob ten Boden (links) en gedeputeerde Rik Janssen (midden) onthulden samen het bijenhotel op de Zijldijk (ter hoogte van Zijldijk nr. 7). | Foto: PR
Hoogheemraad Marco Kastelein (rechts), wethouder Rob ten Boden (links) en gedeputeerde Rik Janssen (midden) onthulden samen het bijenhotel op de Zijldijk (ter hoogte van Zijldijk nr. 7). | Foto: PR Foto: PR

Vernieuwde Zijldijk hoger en steviger

opening n Het werk heeft een half jaar geduurd en is netjes voor de start van het recreatieseizoen afgerond. Het Teylingse deel van de Zijldijk in de Boterhuispolder is verhoogd en verstevigd. Woensdag 15 mei werd de vernieuwde dijk feestelijk geopend.

De Zijldijk is over een lengte van drie kilometer aangepakt. Het was een samenwerkingsproject tussen het Hoogheemraadschap Rijnland, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Teylingen. Het hoogheemraadschap zorgde ervoor dat de dijk verstevigd en opgehoogd werd, door de provincie is een damwand aangebracht en de gemeente Teylingen heeft de weg vernieuwd. Er was een strakke planning om tegemoet te komen aan de wens van de omwonenden om de werkzaamheden buiten het recreatieseizoen te plannen. En dat is gelukt: de eerste spade ging half oktober vorig jaar de grond in en in april was de klus geklaard.

De openingshandeling werd verricht door hoogheemraad Marco Kastelein namens Rijnland, gedeputeerde Rik Janssen namens de provincie en wethouder Rob ten Boden namens de gemeente. Samen onthulden zij een bijenhotel dat door Rijnland aan de Zijldijk is geplaatst. Wat past in het streven van zowel de provincie Zuid-Holland, de gemeente Teylingen als Hoogheemraadschap Rijnland om zich in te zetten voor het vergroten van de biodiversiteit en het verbeteren van de leefomgeving van met name de (wilde) bijen. In het kader daarvan gaat de gemeente Teylingen een speciaal bloemenmengsel voor bijen uitstrooien langs de dijk.


Debat over overstap naar wonen zonder aardgas

energietransitie n Op zondag 26 mei is weer een Debat in de Bieb. Dit keer is het onderwerp de energietransitie. In 2050 moeten alle zeven miljoen Nederlandse huishoudens aardgasvrij zijn, maar heeft deze transitie kans van slagen? Wat zijn de kosten en wie gaat die betalen? Het debat is van 15.00 tot 16.00 uur in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat in Leiden. De toegang is gratis.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. In Leiden moeten de eerste wijken zelfs al in 2035 die transitie doormaken, in Leiderdorp wordt onderzocht of de Oranjewijk in de komende jaren aardgasvrij gemaakt kan worden.

Het klinkt allemaal nog ver weg, maar dat is het niet. Leiden telt meer dan 57.000 woningen. Stel dat al die huishoudens aardgas gebruiken, dan betekent dit dat vanaf nu jaarlijks ca. 2000 woningen moeten worden aangepast. Dan komt het jaar 2050 toch ineens wel snel dichtbij.

Hoe gaat die transitie in zijn werk en waar moeten we allemaal rekening mee houden? Hoe duur wordt het allemaal en gaan de burgers dat voelen in hun portemonnee? Het debat is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat de overstap van aardgas naar duurzame energiebronnen voor hem of haar gaat betekenen. Welke stappen kunnen (of moeten) huiseigenaren nu al nemen om straks niet voor extreem hoge kosten te komen staan en waar moeten huurders eigenlijk rekening mee gaan houden?

Tijdens het debat zullen aanschuiven Fleur Spijker (wethouder Duurzame Verstedelijking in Leiden), Maya van der Steenhoven (directeur van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland), Pieter van Stratum (Head of City Plants, Uniper) en Jeroen van der Burg (EnergieAmbassadeur in Leiderdorp). Presentator Mieke Spaans legt haar gasten scherpe stellingen voor, maar uiteraard mag het publiek ook vragen stellen.


Fietsroutes voor Polderdag

veenweidelandschap n Tijdens de jaarlijkse Polderdag, die valt op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) zijn vijf fietsroutes van ca. 25 kilometer uitgezet door het Zuid-Hollandse veenweidelandschap. Ze lopen langs open bedrijven in het buitengebied rondom Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. De keuze is uit Zoeterwoude-Stompwijk, Hazerswoude, Alphen-Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Duin Horst & Weide. De startpunten zijn te vinden op de website Polderdag.nl. Deelnemers ontvangen bij betaling duidelijke fietsroutekaarten.