Wethouder Daan Binnendijk opent de nieuwe beeldententoonstelling in de Heemtuin door een ‘Heemdier’ te onthullen samen met enkele makers van het kunstwerk. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk opent de nieuwe beeldententoonstelling in de Heemtuin door een ‘Heemdier’ te onthullen samen met enkele makers van het kunstwerk. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

'Kunst prikkelt de verbeelding'

n Beeldententoonstelling in heemtuin geopend

onthulling n Onder grote belangstelling opende wethouder Daan Binnendijk op vrijdag 17 mei de nieuwe beeldententoonstelling in de heemtuin in het Leiderdorpse park de Houtkamp. Dat deed hij door een 'Heemdier' te onthullen samen met enkele makers van het kunstwerk.

In zijn toespraak benadrukte de wethouder dat kunst belangrijk is "omdat het de verbeelding prikkelt en ieder zijn eigen verhaal erbij kan maken". Als voorbeeld noemde hij het werk van Iris Le Rütte: een haas die, als je goed kijkt, veel menselijke trekjes blijkt te hebben.

Voorzitter Jos Gerrese van stichting Kunst in de Heemtuin sprak de hoop uit dat weer veel mensen van de tentoonstelling gaan genieten. Ook gaf hij aan dat het voortbestaan van de expositie voor de komende jaren nog uiterst onzeker is omdat de gemeentelijke subsidie wordt afgebouwd.

Gemeenschapskunst

Dit jaar is weer een bijzondere tentoonstelling tot stand gekomen, met als thema: 'Atelier Heemtuin'. Tijdens de expositie worden enkele projecten getoond die kunstenaars samen met inwoners van Leiderdorp hebben gemaakt in het kader van gemeenschapskunst. Het 'Heemdier' ontstond tijdens een workshop van kunstenaar Carla Rump. Hieraan deden jonge, oudere én nieuwe inwoners van Leiderdorp, begeleid door Incluzio, mee. Een tweede workshop in het kader van 'community art' vond de dag voor de opening plaats. Toen maakten ruim vijftig leerlingen van de Kastanjelaanschool houten paardjes samen met kunstenaarsduo La Cruz & Helweg. Aan een derde project wordt nog gewerkt door leerlingen van het Visser 't Hooft lyceum onder leiding van de Leidse kunstenaar Marjan Waanders.

Daarnaast is bestaand werk te zien van toonaangevende kunstenaars uit de regio en daarbuiten.

a de opening werden de ruim zestig belangstellenden in groepjes langs de beelden in de Heemtuin geleid. Veel kunstenaars gaven daar zelf een toelichting bij. Zo vertelde Jan van IJzendoorn over het ontstaan van zijn 'takken' op Bali en Tine van de Weyer over de modellen voor haar 'waternimfen'. In de Heemtuin zijn werken te zien van Jan van IJzendoorn, Carola Popma, Iris Le Rütte, Elisabet Stienstra, Tine van de Weyer en Yumiko Yoneda en van La Cruz & Helweg, Carla Rump en Marjan Waanders.

De tentoonstelling is tot 31 oktober te bezichtigen, maandag tot vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur en in het weekend van 15.00 tot 16.45 uur. Meer informatie is te vinden op www.kunstindeheemtuin.nl

Rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk.


Museum spekt schoolbibliotheken

gift n De bibliotheken van zes Leiderdorpse basisscholen hebben er sinds woensdagmiddag 15 mei een interessant boek bij. In het Leiderdorps Museum overhandigde directeur Bob Reidsma vertegenwoordigers van basisscholen Kastanjelaan, Regenboog, Willem de Zwijger, Prins Willem-Alexander, 't Bolwerk en De Leeuwerik stapeltjes van vijf exemplaren van het boek 'Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'.

Begrijpelijke taal

Het boek is juist voor leerlingen van de bovenbouw van basisscholen heel geschikt, benadrukte Reidsma, omdat het in begrijpelijke taal en met veel illustraties uitleg geeft over het leven van de allereerste Leiderdorpers. Het museum heeft het boek uitgegeven naar aanleiding van de expositie over Leithon, het 'oer-Leiderdorp' dat van ca. 600 tot 840 na Christus gevestigd was aan een lang geleden dichtgeslibde zijarm van de Oude Rijn, in het gebied waar nu de Hoogmadeweg ligt. Schrijver is dr. Menno Dijkstra, de archeoloog die in 2013 de leiding had over de opgravingen op het Samsomveld waarbij een schat van informatie over Leithon gevonden is. Het museum kon de boeken aan de basisscholen schenken dankzij een subsidie van het Reuvens Fonds uit Amersfoort.

Reidsma was wel wat teleurgesteld dat slechts zes van de twaalf Leiderdorpse scholen woensdag kwamen opdagen om hun boeken in ontvangst te nemen. Wat niet wegneemt dat de ontbrekende scholen alsnog welkom zijn hun exemplaren van 'Nieuw licht op Leithon' te komen ophalen.

De tentoonstelling over het oude Leithon is nog te zien tot 16 november. Voor meer informatie: www.leiderdorpsmuseum.nl.

Links museumdirecteur Bob Reidsma, voor de gelegenheid verkleed als middeleeuwse monnik, met twee museummedewerkers en kinderen van de Leiderdorpse basisscholen die de boeken kwamen afhalen. | Foto: J.P. Kranenburg