De Leids/Leiderdorpse groep gaat op reis met World Servants, een organisatie met dertig jaar ervaring met jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. | Foto: PR
De Leids/Leiderdorpse groep gaat op reis met World Servants, een organisatie met dertig jaar ervaring met jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. | Foto: PR Foto: PR

Jongeren zoeken reisgenoten voor werkreis naar noorden Malawi

ontwikkelingswerk n Een groep Leiderdorpse en Leidse jongeren wil in de zomer van 2020 op reis naar Malawi om daar te helpen bij een ontwikkelingsproject. Dat de groep gaat staat bijna vast, maar nog niet helemaal. Er zijn nog minimaal twee extra reisgenoten nodig om de trip voor reisorganisatie World Servants haalbaar te maken. Geïnteresseerden kunnen zich deze maand nog melden.

Het plan om de handen uit de mouwen te steken in Afrika ontstond eerder dit jaar vanuit de Protestantse Gemeente Leiderdorp. De Leidse Binnenstadsgemeente sloot zich aan. Intussen hebben zich zeventien jongeren tussen de 16 en 30 jaar gemeld. Het reisdoel is verlegd van Zambia naar het noorden van Malawi, in de buurt van de grens met Zambia.

Bouwen

De groep helpt daar mee aan een onderwijsproject van CCAP, een lokale kerkelijke organisatie die ontwikkelingswerk doet in gemeenschappen. Wat de klus wordt, het bouwen van lerarenwoningen of extra klaslokalen, wordt rond Pinksteren bekend. Naast het bouwen kunnen deelnemers veel contact maken met kinderen en volwassen bewoners van het dorp waar de reis heen voert.

De reis duurt drie weken, van 18 juli tot 8 augustus 2020. Dit zijn de eerste drie weken van de zomervakantie. Deze periode is gekozen omdat diverse deelnemers na die zomer gaan studeren en mee willen doen aan introductieweken van universiteiten. Lidmaatschap van een van de kerken is geen voorwaarde om mee te kunnen. Onder de inmiddels aangemelde jongeren bevinden zich ongeveer evenveel jongens als meisjes.

World Servants is een christelijke organisatie die dertig jaar ervaring heeft in het organiseren van jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. In die periode gingen bijna 20.000 jongeren met World Servants mee op reis. World Servants werkt altijd samen met lokale instanties. Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Martijn Vink (mmtvink@hotmail.com).


Leiderdorpse politiek wil veel meer aandacht voor fietsers en voetgangers

verkeer n Van alle mooie plannen om veiligheid en comfort voor fietsers en voetgangers in Leiderdorp te verbeteren, is de afgelopen jaren bedroevend weinig terecht gekomen. Dat valt te concluderen uit de evaluatienota over het verkeersbeleid in de periode van 2003 tot en met 2018, die maandag 13 mei werd besproken in het Politiek Forum.

Door: Corrie van der Laan

In verschillende integrale verkeersplannen voor de gemeente en in de Fietsnota uit 2014 werd een flink aantal maatregelen voorgesteld om fietsen in de gemeente aantrekkelijker te maken. Waaronder extra fietspaden, veiliger fietsroutes naar scholen en meer en betere fietsstallingen. Maar anno 2019 kunnen daar slechts enkele van worden afgevinkt, zoals de aanleg van de fiets- en voetgangers brug over de A4 richting de Munnikkenpolder en de verbetering van de oversteektijden voor fietsers en voetgangers op de Engelendaal.

Er blijft dus nog heel veel te wensen over en daar moet nu echt iets mee gebeuren, zo gaf de Leiderdorpse politiek vorige week maandag unaniem aan. In de loop der tijd zijn er bovendien nog wensen bijgekomen. Zoals bredere fietspaden omdat er door de komst van elektrische fietsen en bakfietsen nu eenmaal meer ruimte nodig is. En bij fietsstallingen moeten ook laadpalen komen.

Het goede nieuws is dat er een nieuwe mobiliteitsnota in de pen zit waarin naar de hele verkeerssituatie in Leiderdorp gekeken wordt. Alle raadsfracties willen dat het langzaam verkeer hierin topprioriteit krijgt. Verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) kan zich daar in vinden want, zo erkende hij, "We hebben te weinig gedaan voor fietsers en voetgangers."

De nieuwe mobiliteitsnota moet in september klaar zijn. De afgelopen weken kon iedereen input voor de nota geven via www.leiderdorppanel.nl. In week van 17 tot en met 21 juni komen er bovendien bijeenkomsten waarop wethouder Joosten met zoveel mogelijk Leiderdorpers in gesprek gaat om zo nog meer ideeën op te halen.

Mobiliteitsnota moet in september dit jaar klaar zijn

Overigens staat een aantal maatregelen ten behoeve van het langzaam verkeer sowieso al op de rol. In antwoord op een vraag van D66-er Ed Grootaarts kon Joosten melden dat binnen enkele weken het langverwachte zebrapad op de Van Poelgeestlaan wordt aangelegd. En nog dit jaar komt er een plan voor het herinrichting van het plein voor winkelcentrum Winkelhof waarin een belangrijke rol is weggelegd voor fietsparkeerplaatsen en oplaadpalen voor elektrische fietsen.


Het fietspad langs de Persant Snoepweg is opgeknapt, maar de staat van veel andere fietspaden laat te wensen over. | Foto: J.P. Kranenburg