De start van de 444 tocht. | Foto: PR
De start van de 444 tocht. | Foto: PR Foto: PR

Twintig Fietsmaatjes reden 44,4 km

fietstocht n Twintig duofietsen van Fietsmaatjes uit Oegstgeest, Teylingen en Leiden/Leiderdorp openden zaterdag 11 mei de 444 fietsroute. De route was uitgezet door wielervereniging Swift vanwege het 444 jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Ook zes fietsmaatjes ouder dan 90 jaar haalden onder de stralende zonde voldaan de eindstreep bij het universitair sportcentrum in Leiden. De lange stoet met duofietsen slingerde zich als een slang door het duinlandschap, aangemoedigd door de meer dan tweehonderd andere fietsers die hen op hun gewone fietsen bellend inhaalden.

De route staat op www.universiteitleiden.nl/444/fiets en kan door iedereen nagefietst worden.


Campagne Hoogheemraadschap voor inzamelen olie en vet

milieu n Waar laat jij je gebruikte frituurvet? Wat doe je met het restje olie dat je over hebt van de zongedroogde tomaten? Veel mensen spoelen vet en olie na het koken door de gootsteen of het toilet. Maar vet in de afvoer en het riool zorgt voor meer problemen dan je denkt. Daarom moet gebruikt vet inzamelen net zo makkelijk worden.

Frituurvet en olie zijn bij kamertemperatuur vloeibaar. Zodra ze in de afvoer en het riool belanden, koelen ze af en zetten ze zich vast op de wanden. En als de vetlaagjes zich ophopen, leidt dit op een gegeven moment tot een verstopte wc of keukenafvoer. Je kunt je voorstellen dat dit voor veel overlast en ongemak kan zorgen. En daarnaast draai je als particulier zelf op voor de ontstoppingskosten op.

riool

Wat in de keukenafvoer in het klein gebeurt, gebeurt op grotere schaal in het riool. Gestold vet klontert samen met ander afval en komt in de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap terecht. Die viezigheid moet met de hand uit roosters en pompen worden verwijderd. Een vervelende en tijdrovende klus, die de samenleving jaarlijks miljoenen euro's kost. Zonde toch?

milieuschade

Verstoppingen zijn ook slecht voor planten en dieren. Omdat het rioolwater niet goed doorstroomt, kan het overlopen naar straten, sloten en rivieren. Het ongezuiverde water komt zo in het milieu terecht en kan leiden tot vissterfte en grote verstoringen in het plaatselijke ecosysteem. Schoon water is ontzettend belangrijk en vervuiling kan zorgen voor enorme schade. Iets waar wij mensen op den duur ook weer hinder van gaan ondervinden.

recyclen

Om ervoor te zorgen dat vet niet meer in het riool terechtkomt, is het hoogheemraadschap van Rijnland gestart met de publiekscampagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen'. De boodschap is: Heb je gebruikt vet, gebruikte olie of jus over? Giet dit dan in een plastic fles of verpakking, sluit hem af en lever hem in bij een vet-inzamelpunt. In de (vaak gele) kliko die voor dit doel bestemd is gooi je het vet gemakkelijk weg. Het gebruikte vet wordt gerecycled tot biobrandstof. Ook het plastic van de verpakking wordt verwerkt, tot kunststofgranulaat. Gebruikt vet is dus niet zomaar afval, maar een nuttige grondstof. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.rijnland.net/gebruiktvet.

Word vet-inzamelpunt

Op de website frituurvetrecyclehet.nl staan meer dan 2.500 inzamelpunten in Nederland, dus check welke bij jou in de buurt zit. Het inzamelen van vet moet net zo gewoon worden als het recyclen van papier of batterijen. Daarvoor zijn er meer inzamelpunten nodig. Wil jij met jouw organisatie (school, supermarkt, sportvereniging) ook bijdragen aan een groene samenleving? En tegelijkertijd ook wat extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt op www.frituurvetrecyclehet.nl.


Geld winnen voor de club via actie Wecycle

recyclen n Clubs, verenigingen of lokale goede doelen kunnen een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro winnen door afgedankte elektrische apparaten of energiezuinige lampen (e-waste) in te leveren op de gemeentelijke milieustraat. In totaal zijn 25 sponsorcheques beschikbaar. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste.

Om kans te maken op de sponsorcheque, stuurt de club of vereniging een foto of korte video van het inlevermoment op de gemeentelijke milieustraat én een beschrijving van de inzamelactie naar Wecycle. "Wij staan landelijk voor de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste en lokaal voor de binding met onze partnergemeenten", zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. "Lokale goede doelen of verenigingen maken met deze inzamelactie kans op een mooi sponsorbedrag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand." Wecycle kiest de 25 leukste en creatiefste inzendingen die tot en met 9 juni kunnen worden ingestuurd via www.wecycle.nl/inleveren. Daar zijn ook de actievoorwaarden te lezen.

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via een landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daardoor komen ook schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden. In 2017 is zo 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo.