De zes tambour-maîtres voor hun bands bij de finale van de Bevrijdingstaptoe in 2017. | Foto: J.P. Kranenburg
De zes tambour-maîtres voor hun bands bij de finale van de Bevrijdingstaptoe in 2017. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bevrijdingstaptoe op 12 mei als afsluiting Oranjefeesten 2019

bands n Na het grote succes van 2017 kon een tweede editie niet uitblijven: op zondagmiddag 12 mei organiseert de Oranjevereniging Leiderdorp samen met Marchingband Tamarco en voetbalvereniging RCL op het RCL-terrein de Bevrijdingstaptoe Leiderdorp.

Vanaf 14.30 uur treden zes bands op. Het gaat om Laurentius uit Voorschoten, Showharmonie OBK Rhenen, Rijnmondband Schiedam, K&G Leiden en Marchingband Tamarco. Ook zal Takostu optreden, zij zijn wereldkampioen Marsparade WMC Kerkrade. Een unieke samenstelling van de crème de la crème onder de taptoes. De taptoe duurt tot ca. 17.00 uur.

De taptoe vindt plaats op het hoofdveld van RCL in De Bloemerd. Voor een hapje en een drankje kan een ieder terecht in de kantine van RCL. De toegangsprijs voor een staplaats rond het veld is slechts €5,- en in de voorverkoop €4,-. De kosten voor een tribuneplaats zijn €10,-. Voor kaartverkoop op het veld is een pinautomaat aanwezig.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Sport 2000 (Winkelhof), IJscafé Danice (Santhorst), aan de kassa van zwembad De Does (Amaliaplein), Tamarco (Van der Marckstraat 19b) en voetbalclub RCL (De Bloemerd).


Indrukwekkende Dodenherdenking

respect n Ondanks de kou was het zaterdagavond 4 mei razend druk bij de Dodenherdenking in Leiderdorp.

De herdenking begon om 7 uur met een bijeenkomst in de Dorpkerk met muziek, samenzang en voordrachten. Burgemeester Laila Driessen sprak haar respect uit voor de mannen en vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog "hun nek uitstaken voor een vrij, onafhankelijk en democratisch Nederland". "Zij deden met hun leven wat hun hart hun ingaf. Zij laten ons ook zien dat we onze vrijheid vooral ook moeten verdedigen door ongevoelig te blijven voor misleidende verhalen die tweedracht zaaien, of die aanzetten tot extreem 'wij-zij' denken. Laten wij er aan denken om ons hart en hoofd ruimhartig te blijven openstellen voor onze medemens. Zoals de mensen hebben gedaan die wij zo in stilte gaan herdenken."

Zij ging ook uitgebreid in op het verhaal van Willem van den Wijngaard (1921-2012), een van de Leiderdorper die zich in de oorlog inzette om dorpsgenoten te helpen. "U of uw familie kent ook vast verhalen. Laten we die verhalen met elkaar delen. Zo geven we de vrijheid door aan elkaar en aan volgende generaties", zo riep zij op.

Na de herdenkingsbijeenkomst liepen de aanwezigen in een stille stoet naar het witte kruis op de Algemene Begraafplaats aan de Hoogmadeseweg, waar zich al honderden dorpsgenoten verzameld hadden. Om 20.00 uur blies een trompettist van Tamarco de taptoe waarna twee minuten stilte in acht werd genomen. Na het zingen van het Wilhelmus werden kransen of bloemstukken bij het kruis gelegd door het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, de Vereniging Oud Militaire Indiëgangers, het Contact Oud Mariniers, de Nederlandse Unifil Vereniging, de brandweer, de politie, de scouting en Tamarco. Tot slot konden alle aanwezigen bloemen neerleggen bij de voet van het kruis.

De kranslegging door twee veteranen, de heren van Hese (Royal Netherlands Navy) en Ommering.| Foto: OV Leiderdorp
Burgemeester Laila Driessen sprak de aanwezigen in de Dorpskerk toe. | Foto:   OV Leiderdorp