De sint-jacobsvlinder is te herkennen aan de rode strepen en stippen op de vleugels. Als de vlinder vliegt is ook de felrode ondervleugel te zien.
De sint-jacobsvlinder is te herkennen aan de rode strepen en stippen op de vleugels. Als de vlinder vliegt is ook de felrode ondervleugel te zien. Foto: Ruben de Faber

Sint-jacobsvlinder

Wist u dat we hier vlak in de buurt binnenkort een nationaal park krijgen? In 2016 ontwikkelde duinwaterbedrijf Dunea samen met tien partners het plan voor Nationaal Park Hollandse Duinen dat zich uitstrekt van Hoek van Holland tot aan Hillegom. Het nationaal park in oprichting won dat jaar meteen de derde prijs bij de verkiezing van het 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.

In de Ganzenhoek nabij de Wassenaarse Slag, gelegen in NP Hollandse Duinen, zag ik de sint-jacobsvlinder, een anderhalve tot twee centimeter grote vlinder met zwarte vleugels versierd met een rode streep en stip. Niet te verwarren met de sint-jansvlinder die er veel op lijkt maar op elke vleugel zes rode stippen heeft.

Eet mij niet!

De rupsen van de sint-jacobsvlinder vlinder zijn opvallend geel-zwart gestreept. Opvallend gekleurde vlinders en rupsen zijn meestal giftig. Met hun kleur geven ze als het ware een waarschuwing af aan vogels: eet mij niet! Ook in dit geval is dat zo. De sint-jacobsrupsen worden giftig omdat ze uitsluitend jacobskruiskruid eten, een plant die een zevental giftige stoffen bevat. Dat gif slaan de rupsen op in hun lijf waardoor zij, evenals de sint-jacobsvlinders, oneetbaar zijn.

Jacobskruiskruid is ook giftig voor vee. Nu zijn paarden en koeien slim genoeg om het jacobskruiskruid bij het grazen over te slaan; ze proeven dat de plant giftig is. Maar als de plant in het hooi terecht komt, verdwijnt de waarschuwende smaak, terwijl het gif aanwezig blijft. Daarom wil de boer geen jacobskruiskruid in zijn weiland, dan wordt het hooi onbruikbaar.

5000-soortenjaar

2018 was het 5000-soortenjaar in Nationaal Park Hollandse Duinen. Het 5000 soortenjaar was georganiseerd door onder andere Staatsbosbeheer en Dunea. Dit om de soortenrijkdom van het gebied aan te tonen.

Gedurende het jaar werd, met de hulp van heel veel vrijwilligers, geprobeerd om tenminste 5000 soorten planten en dieren te vinden in het gebied. Dat is ruimschoots gelukt. Uiteindelijk zijn er 6812 verschillende soorten flora en fauna geteld. Daarmee hebben de duinen de grootste biodiversiteit van Nederland.

Biodiversiteit

Waarom biodiversiteit, zult u zich afvragen? Er ontstaan nieuwe soorten en er sterven soorten uit. De biodiversiteit is daarmee de kraamkamer van nieuwe natuur. Het gaat bijvoorbeeld slecht met de bijen. Bijen bestuiven onze gewassen. Als het gewas niet bestoven wordt, komt de voedselproductie in gevaar. Met een grote biodiversiteit zijn er andere soorten die deze taak over kunnen nemen. Er zijn ten slotte meer soorten bestuivers. Daarmee is biodiversiteit extra belangrijk als de natuur onder druk staat.

Tekst en foto: Ruben de Faber