Het peloton komt door Bergerac (Dordogne). Menig tv-kijker heeft meer oog voor de landschappen dan voor de koers zelf. | Foto: Cor Vos Agency
Het peloton komt door Bergerac (Dordogne). Menig tv-kijker heeft meer oog voor de landschappen dan voor de koers zelf. | Foto: Cor Vos Agency Foto:

De Tour als bijzonder venster op Frankrijk

Lezing n Journalist Jeroen Wielaert houdt dinsdag 14 mei een lezing bij Kunstkring Leiderdorp met als titel 'Het Frankrijk van de Tour'.

Op 6 juli start de Tour de France 2019 op de Grote Markt in Brussel om drie weken later op de Champs-Élysées in Parijs te finishen. Eén van de grootste sportevenementen ter wereld is meer dan een gigantisch commercieel sportcircus. De Tour is ook een venster op Frankrijk, op zijn geschiedenis, cultuur en landschap, vol heroïek, drama en bedrog.

In meer dan honderd jaar is er een band ontstaan tussen de Tour en Frankrijk die veel verder gaat dan sport alleen. Door de Ronde hebben de Fransen zelf hun land in de eerste decennia beter leren kennen. Met de introductie van de televisie en de perfectionering van de beelden kijkt nu heel de wereld naar het land.

Menigeen heeft minder belangstelling voor de koers dan voor de beelden van landschappen, kastelen en steden. Dat betekent elke zomer weer heel veel voor de marketing van het land.

De Tour is deel van de moderne Franse geschiedenis en behoort tot het cultureel erfgoed van Frankrijk.

Wat zijn de verhalen van dit indrukwekkende wielerspektakel? Jeroen Wielaert, als journalist en verslaggever jarenlang actief geweest binnen de wereld van de Tour de France, zal hier een beeld van schetsen.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.


'Nieuw Licht op Leithon' voor basisscholen

boek n Dankzij een subsidie kan het Leiderdorps Museum alle Leiderdorpse basisscholen een cadeau geven. Op woensdagmiddag 15 mei krijgen alle schoolleiders vijf exemplaren van het boek 'Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'.

Het museum heeft het boek uitgegeven naar aanleiding van de expositie over het 'oer-Leiderdorp'. Het vertelt het verhaal van de vroegmiddeleeuwse bewoners van de nederzetting Leithon. Schrijver is dr. Menno Dijkstra, de archeoloog die in 2013 de leiding had over de opgravingen op het Samsomveld.

Eén van de doelstellingen van het Leiderdorps Museum is de leerlingen van de basisschool interesseren in de geschiedenis van Leiderdorp. Daarom stelt het museum aan iedere basisschool in Leiderdorp vijf exemplaren van het boek ter beschikking. De leerlingen kunnen aan de hand van het boek meer te weten komen over de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Leiderdorp en daarna de expositie in het museum bezoeken.

Op woensdagmiddag 15 mei om 14.00 uur zijn de schoolleiders van alle basisscholen uitgenodigd om met een kleine delegatie van leerlingen in het museum hun boeken in ontvangst te nemen.

Subsidie

Het initiatief om de basisscholen te voorzien van het boek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Reuvens Fonds uit Amersfoort aan het Leiderdorps Museum. Het Reuvens Fonds stelt zich onder meer tot doel een platform te bieden voor instellingen die actief zijn op het gebied van presentatie en educatie van het archeologisch erfgoed.